РТРС, 12.6.2017, У Вардишту код Вишеграда при крају обнова спомен-капеле српским војницима

Вардиште  Фото: РТРС

Вардиште Фото: РТРС

У Вардишту код Вишеграда приводи се крају обнова спомен-капеле српским војницима, погинулим током Првог свјетског рата.

Комплетне радове, чија прва фаза је почела средином 2016. године, у износу од 90.000 евра финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања владе Србије, општина Вишеград и велики број предузећа и организација.

Архимандрит Јован Гардовић, предсједник одбора за обнову овог здања, каже да ће након реконструкције овај објекат коначно добити важност која му припада.

„Иза нас остају трагови које предајемо нашим потомцима. Не треба да им оставимо рушевину, него здање које је понос гдје  можете да доведете своје пријатеље и рођаке да се диве како један спомен парк личи на оно како треба да личи“, рекао је Гардовић.

Вањска уређења су у завршној фази. Још би требало да се ријеши и прикључак воде, урадити окретиште и мањи паркинг за возила.

„Радићемо на уређењу пута како би обезбједили одређени број паркинг мјеста за све оне који желе да дођу да виде шта се овде урадило. У наредном периоду имаћемо низ активности да овај комплекс доведемо до пуног сјаја“, истакао је Младен Ђуревић,начелник општине Вишеград.

Спомен капелу у Вардишту подигли су 1931. године брачни пар Јосип и Стана Матковић из Београда, а у њој су са другим српским борцима сахрањени и њихови синови Богољуб и Велизар.

У капели су похрањини остаци 440 погинулих бораца Српске војске, али се на споменику налази плоча са само 78 имена војника чији су остаци идентификовани.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed