Епархија бихаћко-петровачка, 15. 8. 2012, Прослављен Свети Дамјан Граховски [из Архиве]

Свети свештеномученик Дамјан Граховски (Штрбац)  Фото: Википедија

Свети свештеномученик Дамјан Граховски (Штрбац) Фото: Википедија

Литургијским сабрањем благовјерног народа парохије граховске 4. августа 2012. године, у Босанском Грахову је прослављена успомена на свештеномученика Дамјана Граховског. Свету Литургију, са почетком у 10 часова, служио је мјесни парох, протонамјесник Александар Рељић уз присуство вјерника парохије граховске.

Овом приликом отац Александар је између осталог рекао: – Драга браћо и сестре, сакупили смо се данас у овом светом храму како бисмо прославили блажену успомену на Светог Дамјана Граховског, једног од свештеника овог светог храма, а уједно и свештеномученика наше Свете Цркве. Сакупили смо се да се сјетимо велике жртве коју је овај свештеномученик поднио за род свој и за цркву своју.

Подсјетимо се житија овог великог свештеника и нашег молитвеника пред Господом. Свештеномученик Дамјан води порекло из угледене свештеничке породице Штрбац, из Трнинић Бријега код Дрвара. Његов деда, такође свештеномученик, бјеше парох у Трнинић Бријегу. Турци су га 1875. године заједно са његовом породицом сасјекли на комаде да би његовим страдањем застрашили српске устанике на Тромеђи за вријеме босанско-херцеговачког устанка. На сву срећу, устаници су успјели на вријеме однети његовог најмлађег сина који још беше у колијевци, те с њиме побјећи у Далмацију, тачније у Бенковац.

Угледна српска породица Рњак из Бенковца прихватила је дјечака, отхранила га и школовала. Кад је дјечак одрастао и ступио у свету тајну брака, преселио се у Плавно надомак Книна. Стварни разлог његовог пресељења био је у томе да буде што ближе свом завичају. Ту у Плавну родио се и будући свештеномученик Дамјан, коме отац име даде као успомену на свог оца, свештеника Дамјана (старијег).

Овај слуга Божијег олтара, светог и примјерног живота, би рођен 19. фебруара 1912. године у Плавну, срез Книн. Богословију је завршио на Цетињу 1932. године. Двије године послије завршене богословије оженио се Стојном, учитељицом из Мостара и примио свештенички чин. У чин ђакона рукоположен је 17. а у чин презвитера 18. марта 1934. године у Шибенику. Службовао је као парох на парохији у Жегару код Обровца и на парохији граховској у Босанском Грахову. гдје га је затекао Други свјетски рат и окупација Грахова од стране Италије, те новостворене НДХ.

Крајем мјесеца маја 1941. године, из Босанског Грахова и околине повукла се италијанска војска. Умјесто италијанских војника, Граховом и његовом околином завладале су усташке јединице. Доласком усташа на босанскограховско подручје завладао је старх и трепет од њихових погрома и злочина које су чинили над српским народом. Усташе су половином јуна мјесеца, тачније 14. јуна 1941. године, почели хапсити виђеније Србе из мјеста и околине. Међу њима су ухапсили и свештеника Дамјана. Двадесетак дана провео је у затвору Среског суда у Босанском Грахову. Сво вријеме његовог тамничења усташе су га немилосрдно мучиле и истјазавале. Његова супруга Стојна, коју су сви од миља звали мајчица, није могла да га посјети. Након мучења и страдања у Босанском Грахову, усташе су га одвели у Книн, а потом у Госпић, у сабирни логор за Јадовно. У логору је носио логорашки број 577. Из сабирног логора је одведен заједно са стотине мученика у логор смрти Јадовно у Велебиту. Прије него што ће га усташки џелати убити, жива су га одерали. Пошто је у стравичним мукама издржао овакво страдање, усташе су га убиле, а онда његово беживотно тјело исекли на комаде. Потом су га бацили у бездан Јадовна. Овако је своју живу веру у Христа Господа мученички потврдио наш свештеник Дамјан Штрбац (млађи), те се тиме прибројао хиљадама и милионима мученика својих предака, по духу и по тјелу. Пострада у својој четрдесетој години живота.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, 20. маја (7.маја) 2003. године, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома убројан је у сабор светих свештеномученика Цркве Божије.

Спомен Светог свештеномученика Дамјана према одлуци Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома врши се у прву суботу по Илиндану. Сјећамо се данас, драга браћо и сестре и свих осталих граховских мученика који су одвођени, убијани те бацани у бездан Јадовно, сјећамо се и оних које је усташка рука побила овдје у самом Грахову и у околним селима. Молимо се данас, браћо и сестре светом свештенмученику Дамјану Граховском да се за нас моли Преблагом Господу, да нам Он опрости сагрешења наша те да више никада не допусти овакво страдање и уништавање српског народа које су усташе починиле за кратко вријеме 1941. године.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed