Вечерње новости, 20.4.2018, Славе Степинца на месту покоља

Хрватски усташки поглавник Анте Павелић пред Загребачком катедралом на дан отварања Сабора у сусрету са усташким викаром, надбискупом Алојзијем Степинацем (1942) Фото: larutadelasratasnazis.blogspot.rs

Хрватски усташки поглавник Анте Павелић пред Загребачком катедралом на дан отварања Сабора у сусрету са усташким викаром, надбискупом Алојзијем Степинацем (1942) Фото: larutadelasratasnazis.blogspot.rs

 

Шешељев „шоу“ у Скупштини Србије са шаховницом засенио гнусан план Загреба да подигне споменик кардиналу НДХ. Бисте у Зрину и Сиску, где су усташе и ЗНГ побиле на хиљаде Срба

ХРВАТСКА не одустаје од провоцирања Србије и величиња усташтва, а последњи у низу спорних потеза је одлука да контроверзни кардинал из времена НДХ Алојзије Степинац добије нова спомен-обележја, и то у местима где су почињени страшни злочини над Србима током Другог светског рата, али и током деведесетих.

Наиме, споменик надбискупу, како је најављено, биће откривен 8. маја у Зрину, општина Двор на Уни, а бискуп Владо Кошић, који је познат по глорификовању усташке НДХ, поручио је да ће ускоро у центру Сиска бити постављено још једно обележје Степинцу.

По речима загребачког кардинала Јосипа Бозанића, биста у Зрину биће постављена на 120. годишњицу рођења Степинца и на 75. годишњицу страдања становништва овог насеља, које су, како тврде Хрвати, спалили партизани. Истовремено, Бозанић није ни реч казао о страдањима Срба у том крају у Другом светском рату и деведесетих година.

Усташки злочини у НДХ почели су баш у тој области, па је извршен монструозни покољ Срба у глинској цркви, а из Сиска су многи угледни Срби одмах одведени у логоре. Недавна истраживања су показала да је деведесетих година прошлог века убијено око 1.200 Срба из Сиска и околине.

Историчар и академик Василије Крестић каже, за „Новости“, да готово да нема дела Хрватске у којем Срби нису доживели страшна страдања, укључујући и подручје око Сиска, у чијој близини се налази Зрин:

– То је било јако усташко подручје, а подизање споменика баш на том месту још један је доказ да та идеологија опстаје и да је и те како жива. Хрватска Србији спочитава све и свашта, и кад за то има разлога и када нема, а сама стално вуче потезе који за циљ имају стварање чисте Хрватске. Ово је само део њихове политике која траје деценијама.

За Саву Штрпца, из „Веритаса“, нови споменици Степинцу нису изненађење. Он напомиње да обележја кардиналу којег је папа Јован Павле Други 1998. прогласио за блаженог (што је претпоследња степеница пре канонизације) већ постоје у многим местима, укључујући Осијек и Обровац:

– Степинац је за Хрвате већ светац, тако га доживљавају, иако нема формалне одлуке о његовој канонизацији. Очекујем да тек уследи талас подизања споменика широм Хрватске.

РИЈЕЧКИ АДВОКАТ ТУЖИ ЛИДЕРА СРС

ЛИДЕР радикала Војислав Шешељ, који је у Скупштини изгазио хрватску заставу, што је био повод да председник Сабора Гордан Јандроковић прекине посету Србији, тврди да инцидент није измишљен и да о томе може да посведочи и скупштинско обезбеђење, са којим су се, како каже, „радикали рвали“. Он је позвао новинаре да питају министра полиције Небојшу Стефановића да ли постоји снимак инцидента.

– МУП није добио никакву пријаву, ни захтев у вези са инцидентом, али ће ако тужилаштво то буде затражило предузети све што је у нашој надлежности – казао је Стефановић.

Из Скупштине Србије саопштено је да не постоји снимак инцидента, јер „видео-надзор тог дела здања не покрива место где су биле постављене заставе“. Против Шешеља, који је јуче поручио да ће и даље „пљувати, газити и палити заставу хрватске усташке државе“, ријечки адвокат Далибор Видовић поднео је кривичну пријаву због повреде угледа Хрватске.

СТВАРАЈУ И КУЛТ БУДАКА

ОСИМ величања Степинца, Хрвати системски стварају и култ Миле Будака, идеолога усташког покрета и аутора поклича „Србе на врбе“. Последњих тридесет година многи хрватски градови, међу којима су Славонски Брод, Плетерница и Пакоштане, именовали су улице по том злочинцу, који је осуђен на смрт и стрељан 1945. Било је више покушаја да се Будакове улице преименују, па је чак и Уставни суд Хрватске донео одлуку да је противуставно називати улице које подсећају на НДХ. Међутим, табле са Будаковим именом и даље опстају.

 

Д. М – Ј. К.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed