Срна, 1.5.2016, Обиљежена 21 година од егзодуса Срба из западне Славоније

21. година од хрватске операције етничког чишћења Срба из Западне Славоније, Република Српска Крајина, Црква Светог Марка, 22. 4.2016. Фото: ДИЦ Веритас / Корана Штрбац

21. година од хрватске операције етничког чишћења Срба из Западне Славоније, Република Српска Крајина, Црква Светог Марка, 22. 4.2016. Фото: ДИЦ Веритас / Корана Штрбац

ГРАДИШКА, 1. МАЈА /СРНА/ – У Градишци је данас служен парастос, положени вијенци на спомен-плочу и спуштено цвијеће у ријеку Саву, поводом обиљежавања 21 године од српског страдања у хрватској операцији „Бљесак“ на западну Славонију у којој је убијено или нестало 283 Срба.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да српски политичари морају бити свјесни своје историје и не дозволити да се Србима понови историја 20. вијека.

Савановић је навео да је је хрватска војска у акцији „Бљесак“ наставила са оним што је започела у Независној Држави Хрватској /НДХ/ 1941. године, са Јасеновцем, Градином, Јадовним и свим другим стратиштима српског народа.

„Tо је пројекат чији је циљ да протјера Србе са ових простора, да их покрсте и побију или протјерају преко Дрине. Нажалост, у том њиховом оргијању, 1. и 2. маја, из западне Славоније протјерано је 15.000 Срба, 283 је погинуло, а сви рањени који су се нашли на путу убијани су хрватским тенковима, маљуткама, авионима, а неки су чак и ножем докрајчени“, навео је Савановић.

Он је нагласио да се „наставља историјска грешка и глупост“, монструозна политика која је почела са /нацистичким вођом Адолфом/ Хитлером и била добоко утемељена у НДХ, а чији је циљ био да побију или протјерају све Србе, Јевреје и оне који не припадају њиховој идеологији.

„Tо опомиње Србе да нашу историју морамо добро проучити. Морамо све политичке несугласице које постоје у српској политици посљедњих година, посебно у Републици Српској, ставити на сто и премостити, јер је национални интерес оквирни интерес биолошког опстанка српског нараода на овим просторима“, поручио је Савановић.

Савановић је нагласио да ће Влада Српске и даље настојати да помогне људима из западне Славоније који су морали да напусте своја огњишта, те да су Законом о правима бораца Републике Срспке права бораца из бивше Републике Српске Крајине добрима дијелом изједначена са правима бораца Војске Републике Српске, али да има бораца који имају проблем са остваривањем тих права.

„Постоји проблем изгубљене или уништене документација за одређен број бораца и покушаћемо да то ријешемо јер ти људи су наш народ и наши борци, који су се борили и овдје. Српски корпус се не смије дијелити“, нагласио је Савановић.

Предсједник Удружења Срба протјераних из Западне Славоније Крста Жарковић рекао је да се данас навршава 21 година од егзодуса која је заправо 21 година сјећања на гробове предака, као и и носталгије за родним крајем и пријатељима који су расути по свијету.

„Прије 31 годину, према попису становништва, у западној Славонији била је око 121.000 Срба, а данас их има свега 17.000. Гдје смо били 1996. године што се тиче људских права у Хрватској ту смо и данас“, рекао је Жарковић и захвалио Републици Српској, Србији и другим земљама у свијету које су прихватиле Србе из западне Славоније.

Он је навео да су Срби у у западној Славонији доживјели три велика егзодуса, 1. октобра 1991. године, 22. децембра 1992. и 1. и 2. маја 1995.године.

„Страдало је укупно 5.860 људи, а у посљедњих неколико мјесеци ексхумирани су посмртни остаци 141 жртве које се воде као НН лица“, навео је Жарковић.

Он је захвалио и српским политичарима у Хрватској за све што раде за Србе у тој земљи, али и напоменуо да да ништа не раде по питању Срба који живе ван Хрватске.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да су Срби из западне Славоније потражили спас у Републици Српској и да су им људи у Градишци пружили топлину, охрабрење, да могу преживјети све што их је задесило.

„Срби из западне Славоније раселили су се широм свијета, а велики број их се настанио у Градишци, и данас, својим радом, дају велики допринос развоју Градишке“, нагласио је Латиновић.

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Велимир Сакан, начелник општине Градишка Зоран Латиновић и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Вијенце су положили и представници Удружење Срба протјераних из западне Славоније, Документационо-информационог центра Веритас“, Удружења „Суза“, Организације породице погинулих и несталих бораца и цивила Републике Српске и Борачке организације општине Градишка.

У егзодусу Срба из западне Славоније 1. и 2. маја 1995. године убијено или нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed