РТРС, Срна, 9.4.2018, Обиљежено 76 година од убиства 54 Срба у Бијелом Потоку

Обиљежено 76 година од убиства 54 Срба у Бијелом Потоку Фото: РТРС screenshot

Обиљежено 76 година од убиства 54 Срба у Бијелом Потоку Фото: РТРС screenshot

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у бањалучком насељу Бијели Поток данас је обиљежено 76 година од страдања 54 Срба из тог мјеста, које су убиле усташе у Другом свјетском рату.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је положио вијенац на спомен-обиљежје страдалима, рекао је да Бијели Поток није заобишло дивљање усташа у коме је у једном дану убијено 54 српских цивила.

„Одговорни који 1945. године нису кажњени за ове злочине, поновили су исте деведесетих година прошлог вијека. Ипак, ми смо се у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату организовали и успјешно одбранили Српску“, рекао је Савановић новинарима.

Он је додао да је Српска створена и захваљујући свим српским жртвама и борби за слободу кроз вијекове.

„Она је услов нашег биолошког опстанка на овим просторима. Потребно нам је јединство и економски развој како бисмо на њеном јачању радили и како би Република и Срби били сигурни“, рекао је Савановић.

Он је додао да још није завршен пројекат из 19. вијека, према којем је Србе западно од Дрине потребно побити, раселити и покрстити.

„Независна Држава Хрватска била је алат тог пројекта и у тој злочиначкој творевини покрштено је 240.000 Срба из православне у римокатоличку вјеру“, подсјетио је Савановић.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток Бранко Милинковић истакао је да је његова породица највише страдала у том покољу, те да су усташе тада одсјекле главу његовом брату.

„Овдје су страдали цивили, жене и дјеца, а злочин су починиле наше комшије Хрвати из насеља Дебељаци који су били у усташама. Данас је дао Бог да о овом злочину говоримо јавно и имамо спомен-обиљежје, на чему захваљујемо граду Бањалука, предсједнику Српске Милораду Додику и СУБНОР-у“, рекао је Милинковић.

Потомак страдалих у Бијелом Потоку Брацо Адамовић истакао је да се у том мјесту догодио страшан усташки злочин о коме се није говорило у бившој Југославији.

„Овдје се присјећамо шта се догодило с циљем да то не заборавимо како нам се не би поновило“, рекао је Адамовић, додајући да је за овај злочин одговарало само троје усташких кољача.

Вијенце на спомен-обиљежје положили су и изасланик предсједника Српске Горан Џајић, представници Борачке организације и СУБНОР-а Бањалука, Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток и други.

Обиљежавању су присуствовали бројни грађани Бањалуке и више од 30 потомака жртава.

Парастос је служен у организацији Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора 1941-1945. за бригу о спомен-комплексу Бијели Поток-Бањалука.

Усташе су на православни Васкрс, 5. априла 1942. године, мучки убиле 54 мјештанина бањалучког насеља Бијели Поток, а највише су страдале породице Вујасиновић, Богојевић, Милинковић, Ћурлић и Адамовић.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed