СРНА, 12.4.2018, Одата почаст погинулим борцима Краљевине Југославије

Спомен-табла на гробљу у Пучилама, Бијељина Фото: СРНА

Спомен-табла на гробљу у Пучилама, Бијељина Фото: СРНА

БИЈЕЉИНА, 12. АПРИЛА /СРНА/ – Испред Спомен-плоче на градском гробљу Пучиле у Бијељини данас је одата почаст погинулим борцима Првог јуришног батаљона Војске Краљевине Југославије у Другом свјетском рату.

Представници Градске борачке организације и Удружења потомака и поштовалаца учесника Балканских ратова и Првог свјетског рата положили су вијенац и упалили свијеће за 20 страдалника који су погинули на данашњи дан 1941. године, бранећи Бијељину од Хитлерове војске, а сахрањени су на овом мјесту.

Међу учесницима помена били су и унуци тадашњих бораца батаљона Горан и Максим Марјановић, а над гробницом безимених бијељински пјесник Богдан Госпић говорио је стихове „Плаве гробнице“ Милутина Бојића којима пјесник одаје помен српским војницима који су живот завршили далеко од своје отаџбине, а сахрањени су без гроба и крста.

Члан Удружења потомака и поштовалаца учесника Балканских ратова и Првог свјетског рата Светислав Стевановић рекао је новинарима да се на овај дан одаје почаст храбрим борцима Трећег четничког батаљона редовне Војске Краљевине Југославије који су били организована јединица за борбу у позадини непријатеља.

Он је истакао да је њихова борба за одбрану града од непријатеља била отежана, јер је у Бијељини већ постојала изузетно јака њемачка организација фолксдојчера који су у то вријеме учествовали у нападима Хитлерове војске у Европи и били наоружани и униформисани.

Према ријечима Стевановића, Војска Краљевине Југославије распоређена је у Бијељину уочи очекиваног њемачког десанта, јер се у граду тада налазио војни аеродром и на њему преостали авиони Шестог ловачког пука који су бранили Београд.

„У борбама је погинуло 20 младића који су сахрањени на бијељинском гробљу Пучиле, остатак јединице повукао се у правцу Златибора, а након њиховог повлачења 15. априла 1941. године окупационе власти Независне Државе Хрватске успоставиле су у граду власт под којом су Срби пострадали“, рекао је Стевановић.

Спомен-плоча у Пучилама подигнута је 2011. године.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed