Агенције, 2. 7. 2023, Преминуо Ђорђе Михаиловић, чувар Зејтинлика

Ђорђе Михаиловић Фото: НСПМ

Ђорђе Михаиловић Фото: НСПМ

Чувар српског војничког гробља „Зејтинлинк“ у Солуну, чувени чика Ђорђе Михаиловић, преминуо је данас у 96. години.

Тужну вест саопштио је министар спољњих послова Србије Ивица Дачић.

„Још једна тужна вест данас – у 17.30 часова, у 96. години умро је чика Ђорђе Михаиловић, чувар ’Зејтинлика“, српског гробља у Солуну“, написао је српски шеф дипломатије.

Додао је, да је Чила Ђорђе трећа генерација чувара српске историје и гробова српских јунака.

„Животна жеља му је била да добије српски пасош и та жеља му је испуњена. Искрено саучешће породици и свим пријатељима. Нека му је вечна слава!“, написао је Дачић на Инстаграму.

Ђорђе Михаиловић је рођен у Солуну 1. маја 1928. године и више од пола века спремно је дочекивао и испраћао потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату. Знао је место на којем су похрањене кости њихових предака и чувао је хумке свих 8.000 бораца који су ту сахрањени.

Први чувар гробља био је Ђорђев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља из Боке Которске.

Саво је чувао гробље до своје смрти 1928. године, и сам је сахрањен на Зејтинлику.

Њега је наследио Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке.

Кад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића. Михајловић је био чувар гробља до маја 2022. године, а одступио је због нарушеног здравља.

– Историја породице Михаиловић почиње са мојим дедом, који по завршетку рата остаје овде, у Солуну. Деда Саво био је први чувар Зејтинлика, па затим мој отац и онда ја. Цео живот сам провео на гробљу – рекао је дека Ђорђе својевремено за Курир.

– Долазили су војници – ветерани рата да запале свеће својим страдалим друговима, браћи, кумовима… Касније, како су године пролазиле, а они поумирали, почели су да долазе њихови потомци – присећао се дека Ђорђе.

Жалио је што Михаиловићи више неће „поред јунака ‘одити“. Сина, како је говорио, Бог му не даде. Ћерка је ту, али за посао чувара, рекао је, треба мушка снага.

Ђорђе Михаиловић је одликован у јулу 2014. године Орденом српске заставе другог степена, добитник је и Ордена Светог Саве првог степена, а 11. новембра 2021. године уручено му је признање „Мајка Србија“.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed