СРНА, 9. 5. 2023, Представљена књига о српском јунаку са Космета Милошу Ћирковићу

Милош Ћирковић: „Ви идите, ја остајем “ Фото: ИН4С

Милош Ћирковић: „Ви идите, ја остајем “ Фото: ИН4С

У Братунцу је вечерас представљена књига Веселина Џелетовића „Посљедњи српски витез“ о јунаку Милошу Ћирковићу који је остао послије повлачења српске војске и полиције са Косова и Метохије 1999. године и наставио да пружа отпор терористима ОВК бранећи кућни праг.

Књига говори о истинитој личности и догађајима, о српском јунаку Ћирковићу, који није хтио да напусти своје село и кућу већ је наставио сам да пружа отпор терористима ОВК, које је држао у страху и неизвјесности нанијевши им значајне губитке.

Дуго је овај метохијски шумар пружао отпор бранећи кућни праг и огњиште у селу Бело Поље код Пећи.

Блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије послао је свештеника Радомира Никчевића да убиједи Ћирковића да се и он повуче, али је његов коначни одговор био: „Ви идите, ја остајем“.

Никчевићу је рекао да је дао ријеч да чува српски народ, своје село, крсну славу и кућу. Тако је и учинио, остао је до краја живота на прагу свог дома.

У порушеној кући погинулог Милоша пронађена  је икона Алимпија Столника (његове крсне славе) на дијелу зида који није био срушен.

Ово је прича коју треба чути, знати и ширити, која свједочи да Срби и у савремено доба имају своје јунаке, а говори о о томе да се Срби никада неће одрећи своје свете земље Косова и Метохије, чуло је вечерас на промоцији.

О Џелетовићевом ставаралаштву говорио је Слободан Росић из Издавачке куће „Поета“ који најавио снимање филма по Џелетовићевом роману „Српско срце Јоханово“ који је доживио 20 издања и преведен на више од десет језика.

Росић је најавио да ће филм бити снимљен у холивудској продукцији и већином са познатим холивудским глумцима.

Пред почетак промоције у Народној библиотеци наступио је братуначки дјечији хор „Лудмер“ и вокални солиста Оља Бабић.

Организатори промоције били су Народна библиотека и Дом културе Братунац.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed