Политика, РТС, РТРС, 26. 10. 2023, Посмртни остаци са православног гробља на сметлишту у Косовској Митровици

Посмртни остаци на прекопаном српском гробљу у Косовској Митровици Фото: РТС

Посмртни остаци на прекопаном српском гробљу у Косовској Митровици Фото: РТС

Земља са посмртним остацима преораног старог православног гробља у Косовској Митровици изручена је на сметлиште у близини главне аутобуске станице.

-– Требало би хитно вратити земљу са остацима покојника на гробље, а потом физички обезбедити парцелу. Реч је о гробљу које је старо најмање 300 година, па очекујем да стручне службе изађу на терен, изврше конзервацију и донесу решење о стављању гробља на листу културних добара – изјавила је КиМ радију проф. др Митра Рељић.

Митра Рељић је аутор познате књиге „Српска гробља на Косову и Метохији: Уништена споменичка и језичка баштина“ у издању Матице српске из Новог Сада.

Према сазнањима Ким радија, а након увида у земљишну документацију, јасно је и да су неки од стамбених објеката саграђени на гробљанској парцели величине 25 ари.

Адвокат Епархије рашко-призренске ће у току дана поднијети тужбу против фирме која је преко старог гробља иза цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици прокопала пут.

Ову локацију су током дана обишли и представници неких међународних организација.

Јуче су обустављени радови на путу који се гради преко православног гробља у Митровици. Косовска полиција је поставила траке за забрану приласка.

Бивши судија у Митровици Никола Кабашић поднео је кривичну пријаву да се истражи ко је наредио прекопавања гробља.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed