Спутњик, 12. 5. 2023, До зуба наоружани приштински специјалци тукли и малтретирали председника УНС-а и књижевника

Живојин Ракочевић Фото: Политика

Живојин Ракочевић Фото: Политика

Специјалци тзв. косовске полиције зауставили су прексиноћ на кружном току у Преоцу недалеко од Грачанице дугогодишњег новинара и председника Удружења новинара Србије Живојина Ракочевића, као и професора и песника, уредника књижевних програма Дома културе „Грачаница“ Жарка Миленковића.

Ракочевић и Миленковић су приликом заустављања упали у рупу и причинили материјалну штету на аутомобилу, а затим су доживели малтретирање од стране тзв. косовске полиције.

Они су упутили писмо полицијском инспекторату тзв. Косова због непријатности који су доживели током претреса возила.

„Видевши шта је урадио, полицајац је почео да виче на албанском језику, да се понаша врло агресивно и буде врло непријатан. На љубазно питање да ли има неког ко говори српски језик, он је одговорио новим бесом и агресијом, извео нас напоље и кренуо у претрес аутомобила. На ново питање зашто то раде и да ли можемо да добијемо њихов полицијски број, одговорили су врло непријатним, детаљним претресом, прислањањем на кола, ударањем по ногама“, наводе у писму Ракочевић и Миленковић.

Упркос оваквом застрашивању њих двојица не траже казне за ове полицајце већ наводе да оваквим понашањем они кажњавају, како истичу, „европске норме и законе“.

„Тражимо да их пронађете и да, ако је то могуће, зауставите репресију, отворите неку врсту дијалога и спречите да огроман број људи буде дискриминисан, понижен и да живи у страху. Резултат оваквог понашања је затварање у енклаве и губљење наде у било какав демократски напредак. Све ово изазива дубоко неповерење и у потпуној је супротности са кампањама и промоцијама да сви грађани имају поверења у Косовску полицију и да она може да их заштити“, наводе њих двојица.

Иако су осим ПИК-у писали и међународним представницима никакав одговор нису добили.

Они су истовремено о немилом догађају известили и шефа ОЕБС на Косову Мајкла Давенпорта, као и амбасадоре САД и Немачке – Џефрија Ховенијера и Јорна Родеа, а упутили су им и неколико питања:

„Да ли је употреба српског језика окидач за насиље униформисаних припадника полиције и да ли је српски језик избачен из службене употребе? Да ли полицајци без идентификационих бројева, по своме нахођењу, могу вршити агресију над грађанима и свима који им из неког разлога буду сумњиви или им се не допадају, користе српски језик или траже да се поштује закон? Да ли полицајци приликом заустављања возила, ако то чине на небезбедном месту, смеју да проузрокују штету на приватној имовини? Има ли икакве шансе да се на Косову поштује минимум закона, а да етничка припадност буде у другом плану?“.

Како Радио Ким сазнаје, на питања нису добили одговор ни од међународних дипломата.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је недопустиво и срамотно малтретирање којем су од стране до зуба наоружане Косовске полиције у Преоцу били изложени дугогодишњи новинар и председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић и уредник књижевних програма Дома културе „Грачаница“ Жарко Миленковић.

Према његовим речима, додатно су полицајци одбили да се легитимишту и оставе свој полицијски број.

„Ово је још један пример репресије и одмазде коју над српским народом у покрајини спроводи режим Аљбина Куртија, а којег нису поштеђени ни новинари, ни радници у области културе. Ово ничим изазвано малтретирање по етничкој основи лице је и слика наводне демократије која влада на простору Косова и Метохије, у којој су Срби криви самим својим постојањем и употребом свог, матерњег, српског језика“, казао је он.

Петковић је указао да иако су се овим поводом Ракочевић и Миленковић обратили, како мисији ОЕБС, амбасадама САД и Немачке на Косову и Метохији, тако и тзв. Полицијском инспекторату Косова, никакав одговор нису добили.

„Из свега наведеног евидентно је да на Косову и Метохији дискриминација замењује закон, право и правду када су Срби у питању и о свим етнички мотивисаним инцидентима и нападима на Србе на КиМ детаљно ћу говорити и током предстојеће рунде дијалога у Бриселу“, рекао је Петковић.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed