РТ Балкан, Косово онлајн, 7. 2. 2024, СПЦ забринута: Оштећена још једна светиња на КиМ [ФБ]

Манастириште Студенице Хвостанске (Богородице Хвостанске), 6. век Фото: Политика, Ж. Ракочевић

Манастириште Студенице Хвостанске (Богородице Хвостанске), 6. век Фото: Политика, Ж. Ракочевић

Причињена је велика штета на оградама комплекса археолошких остатака манастира Богородице Хвостанске код Истока, саопштено је из полиције у Пећи

Након што је тзв. Косовска полиција објавила да је добила пријаву да је оштећена ограда код манастира Богородице Хвостанске код Истока, из Епархије рашко-призренске су саопштили да остају забринути за манастир као једну од наших значајних историјских светиња, која је увршћена у специјалне заштићене зоне заједно са близу педесет других објеката СПЦ на Косову и Метохији.

„Најновија штета на овом локалитету показује да су објекти наше цркве и даље угрожени и да им треба заштита“, навели су за „Косово онлајн“ из Епархије рашко-призренске.

Косовска полиција је у 24-часовном извештају саопштила да се једна жена телефоном пожалила да је оштећена ограда овог комплекса.

На место инцидента, како је саопштено, стигле су полицијске јединице које су покренуле истрагу за кривично дело „уништавање или оштећење имовине“, а у Регионалној дирекцији полиције у Пећи за „Телеграфи“ су потврдили да је причињена велика штета на оградама комплекса.

Овај вандализам се догодио само дан пошто је српско свештенство посетило археолошке остатке манастира Богородице Хвостанске.

На друштвеној мрежи Икс је наведено да је владика Теодосије у пратњи игумана манастира Високи Дечани, Саве (Јањића) посетио археолошке остатке манастира у координацији са тимом Еулекса.

„Епископ рашко-призренски Теодосије данас је са дечанским игуманом Савом и у координацији са тимом Еулекса посетио археолошке остатке манастира СПЦ Богородице Хвостанске код Истока. Ова локација је једна од 47 специјалних заштићених зона по косовском закону“, наводи се у саопштењу епархије.

Подсетимо, недавно су Албанци из Истока покушали да задају и последњи ударац светињи и српском сећању на Богородицу Хвостанску и њену славу. Како су испричали неки од српских повратника у општини Исток, комплекс је преоран багерима, темељи храма су сравњени са земљом, а око пола хектара околног земљишта ограђено је жичаном оградом и на ограду стављена табла на албанском на којој пише да се ради о „Црквеном комплексу Студеница“.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed