НСПМ, РТС, РТРС, Политика, 12. 5. 2024, У Доњој Градини обележен Дан сећања на жртве геноцида хрватских усташа у НДХ [Мапа]

Доња Градина: Комеморација жртвама геноцида НДХ, 12. 5. 2024. Фото; РТ Балкан

Доња Градина: Комеморација жртвама геноцида НДХ, 12. 5. 2024. Фото; РТ Балкан

Доња Градина – У присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежава се Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

На гробном пољу „Кошуте” у Спомен-подручју Доња Градина данас су одржани парастос и помен српским, јеврејским и ромским жртвама убијеним у усташком логору „Јасеновац”, у оквиру обележавања Дана сећања на жртве геноцида у НДХ.

Парастос је служио владика бањалучки Јефрем, после којег је јеврејску молитву читао врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел, а ромску председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић, преноси Танјуг.

Обиљежавању присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, предсједник привременог органа Града Београда Александар Шапић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници.
На Гробном пољу Тополе положени венци и цвеће

Вијенци су положени за пола милиона Срба, 40.000 Рома и 33.000 Јевреја убијених у јасеновачком систему НДХ концентрационих логора.

Цвијеће и вијенце су положили и предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ, амбасадор Израела за БиХ са сједиштем у Тирани Галит Пелег и предсједник Удружења Рома Србије Драгољуб Арсовић, представници институција Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама у БиХ, као и представницима институција Србије.

Цвијеће су положили представници дипломатског кора, као и остале делегације.

Доња Градина: Гробно поље Тополе Фото: НСПМ

Доња Градина: Гробно поље Тополе Фото: НСПМ

У спомен подручју Доња Градина, највећем стратишту Независне Државе Хрватске, делу концентрационог логора Јасеновац, одржава се комеморација и обележава Дан сећања на жртве усташких злочина.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему Јасеновца, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ-а.

Према броју убијених, Јасеновац је трећи на светској листи логора, а по бруталностима које су почињене у њему – први, сматрају историчари.

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница, Доња Градина подсећа на страхоте. Доња Градина је стратиште на које су чамцима преко Саве довођени из Јасеновца Срби, Јевреји и Роми, где су на најсуровији начин погубљени.

Према мишљењу историчара, у Градини је спровођен системски геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима и управо због тога треба да се негује култура сећања.

Козарска Дубица је тада изгубила половину свог становништва. Почетком рата у Козарској Дубици је живело више од 30.000 становника, после рата било их је мање од 15.000.

Према налазима државне комисије, убрзо по ослобођењу, закључено је да је у систему логора Јасеновац усмрћено од пола милиона до 600.000 људи Извештај је објављен, и такође представљен Међународном суду у Нирнбергу.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Осим масовних гробница, у Доњој Градини се налази Топола ужаса, дрво на којем су усташе обесиле на хиљаде људи, који су пре вешања били изложени најстрашнијим мучењима. Јасеновачка страдања трајала су од 1941. до 22. априла 1945. године.

Гидеон Грајф, израелски стручњак за Холокауст, у Јасеновцу, који он назива „Балкански Аушвиц“ наводи да је страдало око 700.000 Срба, Јевреја, Рома и других. Огромну већину страдалника чинили су Срби.

Грајф је такође описао 57 метода мучења и убијања које су примењивале усташе.

У Козарској Дубици, синоћ је поводом Дана сећања на невино страдале жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац одржана меморијална академија „Туга која траје цео живот”, а јутрос је у 8.30 часова служена литургија у цркви Светих апостола Петра и Павла.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed