Блиц, 24.3. 2019, БОЛ ЈЕ СВЕ ВЕЋА Прошло је 20 година, а Марија још памти како су јој НАТО бомбе однеле мужа и бебу

Бојана Тошовић, најмађа жртва НАТО агресије 1999, са оцем Божином, Мердаре 1999 Фото: породична архива Тошовића

Бојана Тошовић, најмађа жртва НАТО агресије 1999, са оцем Божином, Мердаре 1999 Фото: породична архива Тошовића

Моја ћерка, Бојана тада је имала само 11 месеци, она је најмлађа жртва бомбардовања Југославије. Да је жива, ове године би напунила 21 годину. То су ствари које не могу никада да се прежале нити забораве, сви који смо то доживели, и изгубили највољеније тог трагичног дана. Нема ноћи, нема дана да се тога не сетим, туга је велика и неописива.

Овако се за „Блиц“, присећа Марија Тошовић из Мердара кобног дана, када је у истој ноћи остала без ћеркице, најмлађе жртве бомбардовања Југославије, и супруга Божине.

Породица Тошовић из Мердара живела је мирно и безбрижно до 11. априла 1999. године, када им се деслила велика трагедија. Наиме, Марија Тошовић била је у седмом месецу трудноће, са супругом Божином је успављивала бебу од годину дана када су бомбе почеле да падају недалеко од њихове куће.

– Око 23.30 сати почеле су бомбе да падају недалеко од наше куће, ми смо се спустили у подрум. Завили смо Бојану у ћебе, она је тада имала 11 месеци, и спустили се у подрум. Заборавили смо флашицу са млеком, супруг се вратио по флашицу до куће. Када је стигао поново у подрум узео је Бојану у наручје, чучнула сам поред њих и када је бомба ударила у темељ од куће, све нас је затрпала земљом. Од силне ударца уста су ми била пуна крви – присећа се данас Марија.

Иако је њен супруг Божина био затрпан земљом и рањен, дозивао је супругу Марију, говорећи јој да се не плаши.

– Чула сам да ме неко зове, то је био мој супруг, он је био затрпан исто земљом. Он је био рањен, али у свесном стању, причао је. Након тога стигли су мој отац и брат, који су рукама покушавали да нас извуку из земље, бомбе су падале целу ноћ – прича Марија о тој страшној ноћи уочи Ускрса 1999. године.

Спасиоци су, каже Марија, прво рукама извукли њеног супруга Божину:

– Мој тата је тада једини видео да се Бојана, моја беба, угушила. Ујутру сам сазнала да ми је беба мртва, а супруг подлегао повредама због унутрашњег крварења.

Године пролазе, а туга за ћерком Бојаном и супругом Божином који су изгубили животе због НАТО бомби, све је већа, као и празнина у срцу Марије Тошовић. Она данас живи са млађом ћерком Анђеликом, која има 20 година, а рођена је у јуну 1999. године.

 
Д. Перишић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed