Факти, 23.3.2016, ЧИКАРИЋ: Држава да прогласи NATO бомбардовање из 1999. за „геноцидну радњу“

БРОЈ ОБОЛЕЛИХ И УМРЛИХ ОД РАКА ВЕЋ ЈЕ ЗНАТНО ВЕЋИ ОД БРОЈА СТРАДАЛИХ У СРЕБРЕНИЦИ

Проф. др Слободан Чикарић

Проф. др Слободан Чикарић

  • Председник Друштва за борбу против рака Слободан ЧИКАРИЋ: „Стручним анализама смо дошли до података да је уранијум 238 одговоран за 15.000 новорегистрованих малигних тумора свих локализација, оба пола, свих узраста, а за умирање најмање 10.000 становника Србије“
  • „Актуелни министар је у интервјуу једном недељнику потврдио да је бомбардовање осиромашеним уранијумом утицало на пораст малигних обољења, али је исто тако рекао и да се мора гледати у будућност, а прошлост заборавити“

ПРЕДСЕДНИК Друштва Србије за борбу против рака Слободан Чикарић изјавио је данас да држава треба да стане иза тврдњи да је NATO бомбардовање Србије 1999. године било геноцидна радња, да би те тврдње имале тежину и да би држава добила одштету.

Он је, на конференцији за новинаре, казао да су се он и други лекари који стоје иза тих тврдњи, обраћали страним организацијама, али речено им је да појединачна писања појединаца или удружења не вреде, уколико држава не стоји иза њих.

„Актуелни министар је у интервјуу једном недељнику потврдио наше тврдње, да је бомбардовање осиромашеним уранијумом утицало на пораст малигних обољења, али је исто тако рекао и да се мора гледати у будућност, а прошлост заборавити“, рекао је Чикарић.

Он је поновио уверење да је NATO, користећи уранијум 238 и неодређене количине плутонијума 239, који се користи за израду атомске бомбе, нанео велику штету Србији, будући да је познато да ови радиоактивни елементи штетно утичу на организам, као и на настанак малигнитета.

Према његовим речима, број људи који су оболели и умрли због уранијума је „бројка много већа од бројке одраслих мушкараца страдалих у Сребреници“.

„Међународни суд је то прогласио геноцидном радњом. А овде се радило о деци, женама, младима, старима, целокупној популацији“, рекао је Чикарић.

Према његовим речима, време дејства је споро и може трајати годинама, а симптоматично је то што је број оболелих од неке врсте канцера у Србији знатно порастао у периоду од 2001. до 2010. године, односно регистровано је 330.000 оболелих.

„Ми смо стручним анализама дошли до података да је уранијум 238 одговоран за 15.000 новорегистрованих малигних тумора свих локализација, оба пола, свих узраста, а за умирање најмање 10.000 становника Србије“, рекао је Чикарић.

Он закључује да уранијум споро делује и да се не може предвидети када његово дејство може да утиче на развој малигних ћелија.

Чикарић додаје и да су методе за лечење малигних обољења промењене у односу на период пре 2001. године, када је најзаступљенија била метода лечења радиотерапијом.

Та терапија је, каже он, давала резултате и уклапала се у европске стандарде лечења.

Међутим, од 2001. године, на препоруку страних Институција, почиње да се форсира инванзивнија метода лечења хемотерапијом, рекао је Чикарић и додао да су на жалост, листе пацијената који чекају да лечење почне све дуже.

Председник скупштине Друштва за борбу против рака и бивши дипломата Владислав Јовановић истакао је да се то Друштво, иако је једино те врсте у Србији, суочава озбиљним финансијским проблемима, јер од пре две године не прима државне субвенције.

Март је у Србији проглашен месецом борбе против рака, а статистике говоре да је код мушкараца у Србији највише затупљен рак плућа, а код жена рак дојке.

По броју оболелих, Србија се налази у врху Европе.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed