Срна, РТРС, 12.5.2016, „Наша исповијест“ у Вашингтону

Монографија „Наша исповјест“ Фото: РТРС

Монографија „Наша исповјест“ Фото: РТРС

У организацији Представништва Републике Српске у Вашингтону одржан је округли сто о страдању жена из Републике Српске у протеклом рату у БиХ, а повод је био промоција монографије „Наша исповијест“ у Америци.

У монографији, која је 8. маја промовисана у Њујорку, садржана су свједочанства 15 жена из Српске о тортурама којима су биле изложене током рата деведесетих година у БиХ.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић говорила је о потресним свједочењима жена, али и личној голготи током 322 дана заточења у логору у Сребренику.

„Ово је прва монографија о злочинима који су почињени над женама из Републике Српске, а одлучни смо у намјери да не буде и посљедња. Свака од 15 судбина у књизи истиче и оне добре примјере, захваљујући којима смо преживјеле“, истакла је Рајилићева и додала да „ове храбре жене то нису и неће заборавити“.

Приређивач књиге Александар Врањеш нагласио је да су најважнији дио ове монографије аутентична свједочења жена жртава рата из Републике Српске које су, зарад истине, отворено и храбро проговориле о страшним догађајима током протеклог рата.

„Ова својеврсна студија представља примјер научног и социјално одговорног пројекта, чији је циљ објелодањивање истине о страдању српских жена и дјевојака, о чему међународна јавност не зна готово ништа“, рекао је Врањеш.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић упознао је учеснике округлог стола о до сада прикупљеним и обрађеним подацима ове институције о ратним догађајима.

Он је навео да је „монографија трајни документ борбе за истину и правду“.

„На овај начин желимо још једном подсјетити на то да злочини који су почињени над женама из Републике Српске, међу којима је било и дјевојчица од седам и девет година, не смију остати некажњени. То дугујемо и жртвама, али и генерацијама које долазе“, рекао је Којић.

Он је напоменуо да без потпуног и објективног сагледавања свих ратних догађаја нема заједничке будућности у БиХ.

Професор Акедемије „Данијел Морган“ и стручњак за Балкан Стивен Мајеризнио сматра да Влада Републике Српске правни лијек за непроцесуирање ратних злочина треба тражити изван граница БиХ, јер је тешко очекивати да послије 20 година лошег рада и опструкција, Суд и Тужилаштво БиХ промијене приступ у свом дјеловању.

Амерички адвокат Едвард Ров истакао је у својој дискусији да „ниједна жртва рата не би смјела да буде заборављена, а понајмање страдање дјеце и жена“.

„Надам се да ће књига Наша исповијест помоћи жртвама у задовољењу правде, допринијети помирењу, али и да ће помоћи њиховом оздрављењу“, закључио је Ров.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed