Borski.okrug.gov.rs, 12. 9. 2020, Ослобођење Мајданпека и Неготина – На данашњи дан

Ослибођење Мајданпека о Неготина у Другом светском рату Фото: Борски округ

Ослибођење Мајданпека о Неготина у Другом светском рату Фото: Борски округ

12.9.1944. године Мајданпек и Неготин ослобођени су у Другом светском рату.

Мада је Мајданпек неколико недеља раније, 26. августа ослободила и Поречка бригада Југословенске војске у отаџбини, 12. септембар и партизанско ослобођење узимају се за датум поновног успостављања народне власти након окупације од стране нацистичке Немачке.

Житељи оба места страдали су борећи се у оба покрета. Идеологија обичним мештанима овога краја представљала је споредно питање, покретач борбе био је слободарски дух. Наизглед помало скрајнути део Србије, за Хитлерову Немачку био је веома драгоцен. Сведочанстава томе је много, од првог напада спроведеног управо на Ђердап, преко експлоатације овдашњих рудника, до потопљене флотиле код Прахова.

Међутим, иза кулиса крију се болнија сведочанства. Призори јавних вешања и стрељања нису били ретки. Многи су овековечени фотографијама, те и данас у неготинском Историјском архиву крију опомену да слобода није дошла сама ни са једне стране, већ је у њу усађено много појединачних жртава. Оних људи који би у нератним годинама живели своје мирне животе дочекавши старост у својим сокацима или на својим салашима.

У част ослобођења у оба града по једна основна школа понела је назив ,,12. септембар”, као и улица у Неготину, док се у Мајданпеку овај датум слави као Дан општине.

 

 
Милош Петровић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed