РТРС, Срна, 22.4.2017, Молитвено сјећање и меморијална академија у помен јасеновачким жртвама

Млака: Молитвено сјећање и меморијална академија у помен јасеновачким жртвама Фото: РТРС

Млака: Молитвено сјећање и меморијална академија у помен јасеновачким жртвама Фото: РТРС

У обновљеном храму Светог пророка Илије у мјесту Млака надомак Јасеновца, поводом Дана пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац, Свету архијерејску литургију служи Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Светој архијерејској литругију присуствовао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, представници Секретаријата за вјере Републике Српске и Србије и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да се идентитет српског народа посебно треба чувати на мјестима страдања као што је усташки логор Јасеновац.

„Био сам и прошле године овде и мислим да је елементарно поштовање и ред бити присутан на мјесту обиљежавања страдања жртава које човјек не смије и не може заборавити“, рекао је Иванић новинарима.

Он је нагласио да се, прије свега, идентитет српског народа треба чувати на мјестима страдања, али да се треба окренути и новом времену на начин да се не заборави прошлост.

„Заиста сматрам да је обавеза свих нас да на овај начин покажемо пуно поштовање према свима онима који су у том једном ружном и тешком времену овдје на овим просторима страдали“, рекао је Иванић.

Иванић је рекао да постављање плоче ХОС-а у Јасеновцу са натписом „За дом спремни“ тумачи као велику грешку и провокацију, поготово на овом мјесту.

Он је нагласио да ту ствар треба да рјешавају институције Хрватске, прије свега, због себе саме, свог идентитета и угледа.

Молитвено сјећање на пробој јасеновачких логораша организовала је Епархија пакрачко-славонска.

У Козарској Дубици данас ће бити одржана меморијална академија у помен на невине жртве Јасеновца и Доње Градине под називом „Свијете тихи“.

Меморијална академија, коју организује Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“, традиционално се организује уочи парастоса и помена за страдале жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић најавила је да ће меморијална академија бити одржана у Дому културе у Козарској Дубици са почетком у 20.00 часова и да су планирана обраћања министра просвјете и културе Републике Српске Данета Малешевића и начелника општине Козарска Дубица Раденка Рељића.

Она је додала да се меморијална академија организује поводом обиљежавања 22. априла – дана пробоја посљедње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац.

У програму меморијалне академије учествоваће Српско пјевачко друштво „Вишњић“ из Козарске Дубице, Гудачки квартет „Паладио“ из Бањалуке, глумци Маја Вујановић и Рајко Марчета и балерине Наталија Нинић и Неда Улетиловић.

Помен и парастос за страдале жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини биће одржан 23. априла у Спомен-подручју Доња Градина.

Козарска Дубица је други град у Европи према броју страдалих становника у Другом свјетском рату.

Ова општина изгубила је више од 18.000 становника, што је више од 52 одсто укупног пријератног становништва.

Логор у Доњој Градини налазио се у БиХ, преко пута Јасеновца у Хрватској, одмах иза ушћа ријеке Уне у Саву и формиран је 1941. године.

Градина је представљала масовно јасеновачко стратиште, односно прихватни логор док усташе не ликвидирају многобројно српско становништво доведено из БиХ и других крајева злогласне Независне Државе Хрватске.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије јер је у њему страдало 700.000 жртава усташког злочина.

Међу убијеним је 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

Логор Доња Градина формиран је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

Доња Градина је била једно од највећих стратишта јасеновачког логора гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed