Глас Српске, 19.3.018, Споменкова жртва за слободу не смије пасти у заборав

Споменко Гостић (1978–1993)

Споменко Гостић (1978–1993)

Маглај – Служењем парастоса на гробљу Горњи Улишњак у федералној општини Маглај јуче је обиљежено 25 година од смрти Споменка Гостића, најмлађег одликованог борца Војске РС.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је поручио да се мора сачувати од заборава жртва најмлађег борца Војске РС, који је уткао свој живот у Српску.

– Споменко треба да буде примјер другима како се брани слобода и како се живот не штеди за слободу и за оно што нам припада, а то је српство, наша вјера – то је наша држава. Споменко је жртва дугогодишње етничке мржње на овим просторима која се манифестовала у посљедњем рату – рекао је Савановић и додао да је српски народ кроз историју, а посебно у 20. вијеку, увијек био жртва међународних завјера, иако је дао пун допринос у борби за своју и слободу других.

Предсједник бијељинског одбора Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ Бранислав Шушљик рекао је да је дужност и обавеза да се од заборава сачува жртва Споменка Гостића, али и свих који су своје животе уткали у темеље Српске.

– Споменко је и данас на вјечној стражи и ми му морамо одати дужну почаст, захвалност и указати пажњу – истакао је Шушљик.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић је након смрти мајке и погибије баке 1992. године остао сам и прикључио се борцима Војске РС у свом селу Јовићи, гдје је са коњима развозио храну и извлачио рањенике. Погинуо је од гранате 20. марта 1993. године на планини Озрен. Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed