Глас Српске, 14.3.2016, У припреми Бијела књига о геноциду над српским народом

14.03.2016 11:34 | Срна | Глас Српске

Бијељина – Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом најавио је да ће ускоро бити издата „Бијела књига“ о злочинима и геноциду над српским народом у БиХ у току рата 1991-1995. године.

„Поучени искуством жртава Јасеновца и других стратишта из Другог свјетског рата, о којима се данас воде неаргументована оспоравања, наша је обавеза да историји и човјечанству предочимо истину о страдању наших вјерника, наших чланова Цркве и нашег народа“, рекао је Хризостом.

Владика Хризостом је предсједник Саборског одбора СПЦ-а за изучавање злочина и геноцида над српским народом у БиХ у рату од 1991-1995. године који је трећи пут засједао у Добоју 11. марта, а наредна сједница Одбора биће одржана на Сокоцу 21. априла, објављено је на веб страници Епархије зворничко-тузланске.

„Наш је циљ да ниједна жртва не буде заборављена, већ да свака буде потписана и документована. Исто тако, требало би да истражимо и духовни геноцид над нашим светињама – црквама, манастирима и другим. Крајњи циљ је да ускоро издамо „Бијелу књигу“ о злочинима и геноциду над српским народом у БиХ у току рата 1991-1995. година“, навео је Хризостом у обраћању члановима Одбора.

Сједници, која је одржана у Владичанском двору у Добоју, присуствовали су представници свих пет епархија СПЦ-а у БиХ.

Владика Хризостом апеловао је да сви чланови Одбора са својим сарадницима по Епархијама убрзају рад на прикупљању података, по систему – парохија, намјесништво и епархија.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed