СРНА, 1. 8. 2023, Служена литургија побијеним Србима из Челебића у љето 1941. [Мапа]

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

На спомен-гробљу на Барјаку у селу Челебић код Ливна данас је служена литургија за Србе из овог и околних села које су побиле хрватске усташе у љето 1941. године.

На спомен-гробљу на Барјаку сахрањено је више од 300 жена и дјеце побијених у челебићкој школи, док су тијела мушкараца бачена у јаму Бикуша изнад села.

Парох ливањски Предраг Црепуља рекао је Срни да је 1941. године 405 људи на најсвирепији начин побијено из Челебића и околних села.

„Заклани су, побијени на други начин, а неки су и живи бацани у јаму Бикушу“, рекао је Црепуља, који је служио литургију Ливањским новомученицима.

Усташе су у јулу 1941. године у данима око Свете великомученице Марине похапсиле и убиле више од 1.600 Срба, житеља Ливна и села Ливањског поља.

Срби су побијени на бројним стратиштима: Пролог, школа у селу Челебић, јаме Бикуша, Равни долац, Камешница, Tушница, Рубића долац и Греда, јама изнад села Луснић, ливада Tрновац, Мала врата и Кожварица у купрешкој шуми Копривници, те Засеновићи код Бугојна.

Више од 400 мушкараца старијих од 13 година побијено је на стратишту Пролог, а више ид 40 у јами Бикуши.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

На стратиштима у шуми Копривници убијени су углавном Срби из града Ливна и њихове породице, а у бројним крашким јамама дубљим од 20 метара животе су лаганом и суровом смрћу окончавала дјеца и жене, претежно живи бачени у јаме.

Готово 250 деце није стасало ни за школу, а млађих до 15 година било је више од 600. Многи српски родови су потпуно затрти, а нека ливањска села су остала без иједног становника српске националнисти.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed