Глас Српске, 2.4.2018, Звјерска убиства из Мркоњић Града измичу правди

Мркоњић Град: Евидентирано 360 српских жртава масовних злочина Фото: Срна / Глас Српске

Мркоњић Град: Евидентирано 360 српских жртава масовних злочина Фото: Срна / Глас Српске

Мркоњић Град – Још једна година, 22. у низу, протекла је од једног од најтежих дана у историји Мркоњић Града када је отворена масовна гробница из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског борца и цивила, али је поразна чињеница да за те злочине нико није одговарао.

Хрватска војска је са јединицама Армије РБиХ и Хрватског вијећа одбране (ХВО) у септембру и октобру 1995. године напала 13 западнокрајишких општина. У крвавом походу убијено је 1.646 Срба, протјерано 120.000, а након што је Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град у православном гробљу пронађена је највећа масовна гробница са посмртним остацима 181 звјерски убијених војника и цивила. Најстарија жртва је имала 90 година, најмлађа само седам, а резултати обдукције показали су да су све мучене и убијена на звјерски начин. Из масовне гробнице је ексхумиран 81 цивил, 97 припадника Војске, три МУП-а РС.

Иако су починиоци и налогодавци одавно познати, за злочине нико није одговарао, а чланови породица пострадалих црпе посљедње атоме вјере да ће рука правде стићи зликовце. До тада се у сузама присјећају слика из 1996. године. Љиља Перић, која је у гробници пронашла брата Слободана (25), оца Душана (52) и стрица Милорада (40), каже да је призор био стравичан.

– Овдје је био велики масакр. Нормални људи не би онако ни животиње убијали. Било је страшно гледати жртве. Надам се да ћу доживјети да неко одговара, да правда буде задовољена – рекла је Перићева.

Адвокат Горан Марић, који је у гробници пронашао оца, рекао је да опструкције долазе из Тужилаштва БиХ.

– Остаће да се овдје ништа није десило 1995. године. За то су криви они који раде у Тужилаштву и они који би могли да утичу на Тужилаштво. Мислим на политичаре из РС, који су под наводницима представници српског народа у заједничким органима БиХ – истакао је Марић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је на срамоту свих међународних фактора, а посебно Хашког трибунала што нису процесуирани ови ратни злочини.

– Ти предмети стоје негдје у ладицама Тужилаштва БиХ или у Хрватској. То говори о стратегији чији је циљ да Срба западно од Дрине не смије да буде – рекао је Савановић и додао да је само јака РС гарант опстанка на овом простору.

Парастос за страдале служен је јуче у капели Светог апостола Марка, а вијенци су положени на спомен-обиљежје на мјесту масовне гробнице. У сали Скупштине општине Мркоњић Град приказан је филм о данима ексхумације, а породицама страдалих уручене су књиге „Не заборави, вољена земљо„.

Осим злочина над становништвом, у Мркоњић Граду је у офанзиви пред крај рата уништено и 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је процијењена на 680 милиона КМ.

Документација

Приликом ексхумације убијених у марту и априлу 1996. о злочинима је сачињена обимна документација. Она је уз доказе прослијеђена свим надлежним институцијама, али оптужница никад није подигнута.

 

 

Ведрана Кулага

 
 
 
 
Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed