СРНА, 5. 5. 2023, У Црвици откривене спомен-плоче и служен парастос убијеним Србима

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

У сребреничкој мјесној заједници Црвица данас су откривене спомен-плоче постављене на школи и служен парастос убијеним и погинулим Србима са овог подручја у Другом свјетском и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Иницијатор обиљежавања сјећања на страдање Срба овог краја и постављања спомен-плоча Радомир Павловић рекао је да је мјесто српског страдања обиљежено у оквиру ширег пројекта доказивања геноцида почињеног над Србима у средњем Подрињу у посљедња два рата на овим просторима.

Он је објаснио да је једна спомен-плоча постављена у знак захвалности погинулим борцима Војске Републике Српске из овог села у посљедњем рату, а друга у знак сјећања на 2.263 убијених Срба, од којих 430 дјеце из сребреничке општине, које су убиле усташе у Другом свјетском рату.

Декан Филозофског факултета са Пала историчар Драга Мастиловић подсјетио је на страдање мјештана и других сребреничких Срба у мају и септембру 1942. године испод школе у Црвици на обали Дрине.

Он је говорио о усташким офанзивама, масовним злочинима усташа и покољима српског становништва у источном дијелу БиХ. У тим усташким злочинима на хиљаде цивила страдало је у таласима Дрине – од Дрињаче, Црвице, Скелана, Старог Брода, Милошевића до Фоче.

За те, као и за масовне злочине у Одбрамбено-отаџбинском рату почињене над Србима у Подрињу нико није одговарао.

Мјесто масовног српског страдања у Црвици до сада није било обиљежено.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed