Политика, 25.1.2018, Изложба о Јасеновцу у Уједињеним нацијама

На изложби ће бити приказане и чињенице о страдању породице Николе Тесле у НДХ Фото: Вечерње новости, З. Кнежевић

На изложби ће бити приказане и чињенице о страдању породице Николе Тесле у НДХ Фото: Вечерње новости, З. Кнежевић

Јединствену поставку, која је израз успешне српско-јеврејске сарадње, вечерас ће у седишту светске организације у Њујорку отворити министар спољних послова Ивица Дачић

Много делова једне сложене слагалице морало је да се готово беспрекорно уклопи у целину да би данас у Палати Уједињених нација у Њујорку, у 18 часова по њујоршком, а у 24 сата по средњоевропском времену, била отворена изложба Логор смрти Јасеновац – право на незаборав, организованој поводом Међународног дана Холокауста, који се обележава 27. јануара, на основу резолуције Генералне скупштине УН донете 2005. године.

Несумњиво јединствену поставку о Јасеновцу, на којој ће бити изложени изворни документи, фотографије, видео-записи и тродимензионални предмети, као сведочанства о једном од најсуровијих нацистичких логора истребљења у Европи током Другог светског рата, отвориће Ивица Дачић, министар иностраних послова и први потпредседник Владе Србије.

Директор изложбе је проф. др Гидеон Грајф, водећи историчар Института за истраживање и документацију Холокауста „Шем олам” из Израела, експерт за Аушвиц, с којим смо у „Политици” објавили опсежан разговор о Јасеновцу крајем октобра 2017. године.

Кимберли Ман, шеф Секције за едукацију о Холокаусту Уједињених нација, у пратећем материјалу припремљеном за поставку „Логор смрти Јасеновац – право на незаборав” истиче да је „основни циљ изложбе развијање и неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора за истребљење у Другом светском рату”.

Уз бок овом главном циљу, по речима Манове, изложба у Уједињеним нацијама треба да пружи „својеврстан допринос култури мира и да спречи оживљавање неонацистичких идеологија попут усташке идеологије, усташког покрета и режима НДХ који је и довео до стварања логора за истребљење Јасеновац”.

Директор изложбe, професор Гидеон Грајф развио је ову поставку у сарадњи са члановима Међународне експертске групе ГХ7 – Стоп ревизионизму, чији су чланови већ неколико година ангажовани на пројекту који превазилази оквире саме изложбе. Кроз ту, али и кроз друге форме, на основу досадашњих и нових истраживања, изворне документације, непосредних сведочења и научних дебата, истина о Јасеновцу требало би да нађе пут до глобалне јавности.

Језгро ГХ7 чине рабин др Абрахам Јицак Кригер, оснивач и директор Института за Холокауст „Шем Олам”, професор Бери Литучи, оснивач и директор Института за Јасеновац из Њујорка, Емир Кустурица, оснивач и директор Андрић института из Вишеграда и амбасадор Уницефа, професор др Дарио Видојковић, историчар са Универзитета Регензбург из Немачке, Кнут Фловик Торесен, историчар Националног архива Норвешке из Осла, историчар Мирко Галас с Универзитета Удине у Италији, магистар Антун Милетић, ранији дугогодишњи директор Војноисторијског архива ЈНА и професор др Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета из Београда.

Да је реч о монументалној изложби, први пут постављеној у Уједињеним нацијама, сведочи чињеница да је из Београда у Њујорк превезено авионом седам тона опреме и експоната, како би овај српско-јеврејски пројекат поводом обележавања Међународног дана Холокауста био представљен на најбољи начин.

Специјални гости на отварању поставке биће преживели деца логораши  Јасеновца, Јастребарског из Србије – Јелена Бухач Радојчић, Смиља Тишма, Гојко Рончевић Мраовић, а из Њујорка Ева Костабел Дојч и Давид Алкалај, који су преживели усташке логоре Раб, Паг и Јасеновац.

Почасни гост биће госпођа Роузи Стивенсон Гуднајт, потпредседница „Викимедије” и потомак чувеног Давида Албале, српског и југословенског дипломате који се изборио да Влада Србије у егзилу, као прва, 1917. године призна Балфурову декларацију.

Неуморни амбасадор Љиљана Никшић

Координатор српско-јеврејског академског пројекта „Јасеновац” је амбасадор др Љиљана Никшић, а сарадња је базирана на Меморандуму о разумевању који су Министарство просвете Републике Србије и Институт за Холокауст „Шем Олам” потписали 28. марта 2017. с циљем да се заједнички организују изложбе, научне конференције и програми едукације о Јасеновцу.

Слободан Кљакић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed