Глас Српске, РТРС, 26. 3. 2024, Вијенци за жртве у Сијековцу: У масовној гробници и посмртни остаци 23 дјеце

Сијековац: Спомен табла жртвама хрватског покоља 1992. године Фото: Глас Српске

Сијековац: Спомен табла жртвама хрватског покоља 1992. године Фото: Глас Српске

У Сијековцу код Брода обиљежавају се 32 године од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Помен жртвама служиo се у порти Цркве Свете великомученице Огњене Марије, а присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Обиљежавању су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, те делегација Народне скупштине.

Помену је присуствовао начелник општине Брод Зоран Видић и околних локалних заједница, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука и огранизација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и грађани.

Код спомен-крста у порти цркве Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу положени су вијенци.

Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас је у Сијековцу код Брода положила вијенас на мјесту масовне гробнице одакле су ексхумирани посмртни остаци 59 српских цивила међу којима је било 23 дјеце.

Предсједница Републичке организације Исидора Граорац поручила је да се мора његовати култура сјећања и обилазити ова мјеста.

– Срби морају да се сјећају шта се дешавало у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату како се такви брутални злочини никада више не би поновили – навела је Граорац.

Она је подсјетила да је ова масовна гробница ексхумирана 2004. године, а Срби чији су посмртни остаци извађени из те гробнице страдали су 1992. године у Сијековцу.

Подсјећамо, 26. марта, 1992. године, у Сијековцу убијено је девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Обиљежавању ће присуствовати званичници Републици Српској.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed