Глас Српске, СРНА, 16.7.2021, Петер Егнер – убица са Сајмишта и Авале

Петер Егнер Фото: pourunevraiegauche.over.blog

Петер Егнер Фото: pourunevraiegauche.over.blog

У америчком граду Сијетлу на данашњи дан 2008. године пронађен је нациста, 86-годишњи Петер Егнер, који је учествовао у убијању Срба, Јевреја и Рома на београдском Сајмишту и на Авали.

Егнер је као стражар учествовао у убиству већег броја цивила, који су прије тога узети као таоци, а он их је возио од Штаба до села Јајинци испод Авале гдје су по доласку стријељани.

У том периоду, Егнер је учествовао у убиству више жена и дјеце јеврејске националности.

Као стражар, учествовао је у одвођења затворених Јевреја до логора у Земуну, који су касније убијени у гасном камиону на релацији од Земуна до Јајинаца.

Рад Егнерово групе састојао се у обавјештајној и егзекутивној дјелатности против „свих стварних противника Трећег рајха“.

Гестапо је током њемачке окупације Србије успоставио полицијски режим који је ухапсио више десетина хиљада грађана према којима је спровођено инквизиторско саслушање и испитивање. Како би им изнудили признање, они су мучени најсвирепијим методама.

Егнер је добио највиша одликовања нацистичке Њемачке, међу којима је и Гвоздени крст.

Средином маја 2008. године Егнер је боравио у Србији, када је са групом фолксдојчера из иностранства посјетио своје родно мјесто – фолксдојчери су на локалном гробљу у Црвенки открили споменик расељеним Нијемцима и својим прецима.

Досије о Петеру Егнеру Тужилаштво Србије за ратне злочине преузело је 21. јула 2008. године од Архива Београд, у коме се јасно види да је био гестаповац.

Експертски тим Тужилаштва за ратне злочине Србије отпутовао је крајем јула 2008. године у Њемачку ради преузимања података о дешифрованим телеграмима и телепринтерима, када је разбијена шифра „Енигма“.

Егнер је умро, неосуђен, 2011. године.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed