РТРС, Срна, 22. 12. 2023. У Зворнику представљена књига ’80 година ћутања‘

Јеловци, Пале Фото: palelive.com

Јеловци, Пале Фото: palelive.com

Књига „80 година ћутања“ о усташким злочинима у паљанским селима Раковац и Јеловци 1943-2023. године, аутора Лазара Шкобе и Бранислава Крљаша са Пала, представљена је вечерас у зворничком Дому омладине.

Шкобо је изјавио да наслов „80 година ћутања“ најбоље говори о тематици и проблемима приликом стварања овог пројекта.

– Свака година ћутања отежавала је наш посао, нарочито што живимо у хаотичном и времену и простору, као и због чињенице да временом долази до затирања докумената – рекао је Шкобо, који је доктор историјских наука.

Према његовим ријечима, било је тешко наћи документе који би вјеродостојно свједочили о овим догађајима, узимајући у обзир пролазност времена које чини своје, док је поготово било тешко наћи свједоке који би могли да говоре о овим догађајима.

– Да смо овај посао одгодили за двије-три године чињеница је да не би могли наћи ниједног свједока који би могао говорити о овим догађајима. Ухватили смо задње вријеме да се позабавимо истраживањем ових ужасних усташких злочина над нашим прецима на простору који ми сада насељавамо – рекао је Шкобо.

Он је рекао да је 1943. године најзлогласнија и најмонструознија усташка формација Црна легија под вођством Фрање Судара дошла на Пале и позвала 40 најугледнијих домаћина са простора насеља Раковац да дођу како би им, наводно, дали неке пропуснице.

– Када су ти домаћини дошли до Соколског дома, данашњег Дома културе на Палама, сви су били повезани и одведени на стратиште, гдје су на најмонструознији и најбестијални начин убијани, да би потом припадници Црне легије ушли у њихво село Раковац и убили 180 дјеце и жена – рекао је Шкобо за Срну.

Шкобо је истакао да су усташе из те злогласне легије ушле и у паљанско село Јеловце и у пет новембарских дана 1943. године убиле тачно 326 припадника српског народа, према аутентично прикупљеним подацима.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гаврловић рекла је да је у оквиру ове организације формирана Комсија за његовање традиције ослободилачких ратова, која је кандидовала овај пројекат о страдању српског цивилног становништва у новембру 1943. године у паљанским селима Раковац и Јеловци.

– Слободно се може рећи, с обзиром на број убијених људи и жена, нарочито дјеце, да је то био геноцид на ограниченом простору јер је за пет дана, односно од 11. до 16. новембра 1943. године, само у Јеловцима убијено 326 српских цивила – рекла је Гавриловићева.

Она је нагласила да су у том покољу највише страдале паљанске породице Савићи, Карабдије и друге.

Према њеним ријечима, монструозност тог злочина на Палама највише је карактеристична по томе што су убијена дјеца до 14 година, док се тај злочин највише памти по томе да су усташе са живог Јанка Петровића (14) одрале кожу са главе, а потом тако намучено дијете преклале.

– Мотив за покретање овог пројекта је да паљанска омладина и људи средње доби готово ништа не знају о тим злочинима који су се догодили 1943. године, управо на Палама – рекла је Гавриловићева.

Гавриловићева је рекла да је, с циљем историјске истине, окупљена група младих историчара која наставља да прикупља све документе о страдању српског становништва на Палама, како би била расвијетљена страдања српског народа, о којем се ћутало пуних 80 година.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed