Глас Српске, СРНА, 22. 6. 2023, Представљена књига „Истина“ аутора Милорада Гутаља

Књиге, илустрација Фото: Архива

Књиге, илустрација Фото: Архива

У бањалучком Банском двору промовисана је књига „Истина“ аутора Милорада Гутаља која је настала као одовор на неправедну оптужбу 36 припадника бившег Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Зворник да су били учесници ратних дешавања у Сребреници јула 1995. године.

Гутаљ је представљајући ову књигу рекао да су припадници овог центра неоправдано и без основа суспендовани са посла и оптужени за оно што нису починили, што су у току петогодишњег судског процеса и доказали.

„Сви су ослобођени, чиме су доказали да су лажно оптужени“, рекао је Гутаљ и нагласио да је одлуку о њиховој суспензији донио бивши високи представник Мирослав Лајчак, који се за нељудски и нецивилизацијски чин никада и никоме није извинио.

Истичући да је уручивање рјешења о суспензији, одузимање опреме и личних докумената полиције обављено око 22.00 часа 10. јула 2007. године, Гутаљ је запитао зашто је одабран баш овај датум за суспензију, што већ прелази у сферу историјских истраживања.

Књига је и документарна исповијест бившег предсједника Синдиката радника ЦЈБ Зворник Родољуба Видаковића, који је стао у одбрану полиције јер је знао гдје се сваки од њих појединачно налазио у вријеме за које им се ставља оптужба на терет.

„Да нису чиста посла одмах се видјело јер се на списку оптужених налазио и полицајац који је тих дана сахранио малољетно дијете које је трагично настрадало, а оптужен је за сребреничка дешавања“, рекао је Видаковић.

Он се запитао какви су то људи који оптужују и суспендују људе без доказа, газе људскост и морална начела, занемарујући родитељску бол и оптужују га да је био на мјесту на коме није био, умјесто да му упуте саучешће или топлу ријеч утјехе.

Видаковић је био један од првих људи у Републици Српској који се супротставио одлуци и „комотном“ понашању високог представника.

„Ако је високи представаник овдје да би нас учио принципима демократије, онда је добро дошао, али ако је дошао да на брзину креира неку везију демократије, која је понижавајућа за српски народ јер крши његова основна људска права, онда му хвала на тој демокртији и на његовом боравку овдје“, рекао је синоћ на промоцији Видаковић.

О књизи „Истина“ говорио је и Раде Перић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, у чијем издању је изашла ова књига.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed