Вечерње новости, 22. 6. 2023, Отмица рудара копа Белаћевац: 25 година од првог масовног киднаповања Срба на Косову и Метохији

Рудари отети у руднику Белаћевац (КиМ) Фото: Политика

Рудари отети у руднику Белаћевац (КиМ) Фото: Политика

НА данашњи дан пре 25 година из рудника Белаћевац на Косову и Метохији киднаповано је десет рудара. То је, како истичу из Удружења киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији, била прва организована отмица српских цивила од стране злочиначке ОВК, годину дана пре ратних дејстава.

Припадници ове организације, коју су тада и САД прогласиле терористичком, препречили су камионом рударима улаз у угљенокоп и одвели их у правцу планине Ћићевице.

– Албанске рударе нису дирали, а киднаповане Србе држали су у логорима Ликовац и Лапушник који су били под командом Фатмира Љимаја – истичу из Удружења киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији.

Тог дана на путу до својих радних места киднаповани су Жарко Спасић, браћа Петар и Зоран Ађанчић, као и њихов отац Душан, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић, Мирко Буха, Божидар Лемпић, као и Драган Вукмировић.

Нико од киднапованих није пронађен нити је за њихову отмицу ико за протеклих четврт века одговарао.

Данас ће представници Удружења киднапованих Срба на КиМ у Грачаници обележити овај трагичан датум за породице српских рудара на Косову и Метохији.

На Косову и Метохији укупно је убијено 57 и киднаповано 27 српских радника Електропривреде Србије.

 

 

Д. З.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed