Глас Српске, СРНА, 23. 7. 2022, Ни послије 23 године нико није одговарао за убиство српских жетелаца

Парастос у Старом Градском Фото: принтскрин

Парастос у Старом Градском Фото: принтскрин

БЕОГРАД – Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије указала је да ни послије 23 године од убиства српских жетелаца у мјесту Старо Грацко, код Липљана на Косову и Метохији, нико од припадника такозване Ослободилачке војске Косова није одговарао.

“И данас, више од 23 године од успостављања протектората УН на Косову и Метохији на основу Резолуције Савјета безбједности УН 1244, на овој територији влада ’култура‘ некажњивости за злочине почињене над Србима, одсуство поштовања елементарних људских права Срба и одсуство суочавања са прошлошћу”, истиче се у саопштењу.

Жртве су, наводи Координацја, биле “криве” само зато што су биле српске националности и што су сакупљале своју љетину.

“Ни за овај, као ни за бројне друге злочине, који су над Србима организовано и систематски извршили припадници такозване Ослободилачке војске Косова, нико није одговарао”, напомиње ово удружење.

Подсјећајући на овај злочин, Српска координација указује на историјски неуспјех међународних мисија Унмика, Кфора и Еулекса, као и самопроглашених власти у Приштини, да на Косову и Метохији изграде друштво у коме ће постојати елементарна владавина права и поштовање основних људских права за српски народ.

На данашњи дан, 23. јула 1999. године, упркос присуству десетина хиљада припадника међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, албански злочинци, припадници такозване Ослободилачке војске Косова, стријељали су на жетелачком пољу, а потом масакрирали 14 Срба, мјештана села Старо Грацко.

Најмлађа жртва Новица Јанићијевић имао је само 17 година.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed