Вечерње новости, 21.7.2018, Меморијалу име по Сајмишту

Предратни изглед Сајмишта. Хрватска је током 2. светског рата и окупације Србије ту организовала логор Семлин и предала немачкој управи Фото: Архива

Предратни изглед Сајмишта. Хрватска је током 2. светског рата и окупације Србије ту организовала логор Семлин и предала немачкој управи Фото: Архива

Комисија за меморијални комплекс одбила нацрт прописа Министарства рада. Матић: Неприхватљиво да се комплекс зове Установа спомен-жртве

КОМИСИЈА за Старо сајмиште сложила се на седници у петак, упркос дисонантним тоновима који су се могли чути, да не прихвати Нацрт закона о овом меморијалу који је предложило Министарство за рад, уз корекције Секретаријата за законодавство, сазнају „Новости“.

– Чланови Комисије били су за то да закон буде „лекс специјалис“, који би био усвојен заједно са статутом којим се јасно дефинише аутономија музеја који ће постојати унутар Меморијала – објашњава за наш лист Веран Матић, члан Комисије. – Имовински послови и услови за експропријацију земљишта на коме ће се налазити Меморијал требало би да буду реализовани ефикасно, уз закон који би то омогућио као у случају „Београда на води“.

То, практично, значи да закон мора прецизно да обухвати све парцеле на којима се налазио логор за време Другог светског рата, укључујући и локацију Топовске шупе, која би такође била део новог музејског комплекса.

У Нацрту закона који је понуђен Комисији нигде се у имену Меморијала не помиње Старо сајмиште, већ само Установа спомен-жртве. Већина чланова Комисије била је за то да у имену мора постојати одредница Сајмиште или Старо сајмиште.

– Ја сам за то да се зове Меморијални центар Старо сајмиште, јер ми се чини да је име Установа спомен-жртве превише апстрактно, док Меморијални центар Старо сајмиште изазива јасне емоције, пијетет и емпатију – каже Матић.

Са овим се слаже и Харис Дајч, такође члан Комисије.

– Нацрт који смо добили је на много места непотпун и недоречен. Осим што се у имену Меморијала не помиње Сајмиште, у њега нису укључене ни Топовске шупе, на чему инсистирамо. Комисија се усагласила око седам предлога и верујемо да ће се они наћи у новом нацрту, који би требало да нам буде достављен до следеће седнице, 21. августа – каже Дајч.

О Нацрту ће се изјаснити и Међународни савет, који је Комисија формирала, сачињен од стручњака, на челу са директором Центра „Симон Визентал“ Ефраимом Зурофом. Очекује се да о Нацрту буде вођена и адекватна јавна расправа.

ДИРЕКТОР ЈОШ НИЈЕ БИРАН

Комисија је до сада одржала више од 80 састанака. За то време Србија још није добила ни закон ни Меморијал у ком ће се налазити музеји Холокауста, геноцида над Србима и Порајмоса.

В. Ц. С.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed