СРНА, 16.2.2019, Обиљежено 18 година од злочина над Србима у Ливадицама

Ливадице: Напад на аутобус Фото: Novosti.rs, РТРС

Ливадице: Напад на аутобус Фото: Novosti.rs, РТРС

ПРИШTИНА, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ – У Лапљем Селу код Приштине обиљежено је 18 година од злочина албанских екстремиста почињеног у селу Ливадице када је у бомбашком нападу на аутобус „Ниш експреса“ погинуло 12 Срба, а више од 40 задобило теже или лакше повреде.

Књижевник Ратко Поповић рекао је, након парастоса, да овај злочин, као и злочини почињени на њиви у Старом Грацку код Липљана, убиство српских дјечака у Гораждевцу, Столића у Обилићу, као и сви други злочини чији је циљ био да се Срби уплаше и протерају са Косова и Метохије, не смије бити заборављен.

Он је поручио да злочини које су Албанци, без казне, починили над Србима морају ојачати Србе и створити још већу вјеру у опстанак и очување српства на просторима јужне покрајине.

„Уколико би се остварио циљ Албанаца да Срби нестану са Косова и Метохије биле би узалудне жртве“, рекао је он, оптужујући међународну заједницу да ћутањем и стављањем у ладице предмета о злочинима Албанаца над Србима помажу етничком чишћењу Косова и Метохије.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је Срни да нема одустајања од трагања за истином и правдом све док је Срба на Косову и Метохији и док је државе Србије.

„Жртве не смемо заборавити, као што не смемо престати да тражимо да се наручиоци и починиоци свих злочина почињених над недужним народом пронађу и изведу пред лице правде“, рекао је Поповић.

Он је додао да међународна заједница мора схватити да Косово нема будућности уколико се не расвијетле злочини над Србима и уколико одговорни не буду изведени пред лице правде.

Јелена Стојановић, сестра страдале Мирјане Драговић, преживјела је терористички напад на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице код Подујева.

Она је рекла Срни да из године у године постаје свјесна да је злочин у Ливадицама био усмјерен на то да се Срби заплаше и натјерају на потпуно расељевање.

„Иако живим у нади да ће злочинци бити пронађени, све више верујем да ће злочин у Ливадицама остати нерасветљен“, навела је она.

Активирањем мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли на Задушнице у Грачаницу.

На мјесту експлозије погинуло је 10 људи, а још двоје подлегло је повредама касније.

У нападу на аутобус „Ниш експреса“ погинули су Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Најмлађа жртва нерасвијетљеног злочина у Ливадицама је двогодишњи Данило Цокић.

Једини осумњичени за напад на аутобус „Ниш експреса“ био је Фљорим Ејупи, који је 2008. године осуђен на 40 година затвора, али је одлуком Апелационог суда Косова 2009. године ослобођен због наводног недостатка доказа.

Осим Ејупија, за напад на аутобус „Ниш експреса“ били су ухапшени Ћељи Гаши, Авдиј Бехљуљи и Јусуф Вељију, који су ослобођени, такође, због наводног недостатка доказа.

Еулекс је 2009. године покренуо нову истрагу, али је 2013. обуставио и предмет архивирао, уз могућност да ће бити активиран уколико буду пронађени „одговарајући докази“.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed