Глас Српске, СРНА, 3. 10. 2023, Бољанић: Спасавање савезничких пилота потврда да су Срби увијек на страни правде – Додик

Евакуација савезничких авијатичара из Бољанића 1944. Фото: Halyard Mission Foundation

Евакуација савезничких авијатичара из Бољанића 1944. Фото: Halyard Mission Foundation

БОЉАНИЋ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бољанићу да је акција “Халијард” још једна потврда да су Срби увијек били на страни правде, побједника и антифашиста, а да је данас српска саборност опаснија од оружја.

Додик је истакао да је ова акција дио славног дијела историје српског народа и херојски подвиг, те да се показало да Срби дјелују на исти начин у борби за слободу без обзира на оскудицу.

– И поред чињенице да овдје нема америчких представника, то не утиче на чињеницу шта су Срби радили – рекао је Додик поводом обиљежавања 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији “Халијард – ваздушни мост” у Бољанићу код Добоја.

Он је навео да је њихов недолазак на образ Амбасадору САД Мајклу Марфију, те указао да неће бити подржана садашња антисрпска политика САД, наводећи да чин одузимања имовине значи и самосталност Републике Српске.

Он је захвалио предсједнику Фондације “Халијард” Џону Капелу што чува сјећање на слободарску борбу Југословенске војске у отаџбини и генералa Дражу Михаиловића.

Изасланик предсједника Србије Маја Гојковић рекла је да Србија и Република Српска стоје заједно и чувају сјећање, славу, част и пожртвованост Срба.

Истакла је да се не смије довести у питање та жртва и маргинализацију сјећања на Халијард.

Предсједник Фондације Џон Капело рекао је да је Бољанић подсјетник на људску част, жртвовање и солидарност у веома тешким ратним околностима, што повезује два народа, српски и амерички.

Он је изразио захвалност српском народу чији су припадници ризиковали своје да сачувају животе америчких пилота и захвалио генералу Михаиловићу, Југословенској војсци у отаџбини и четничком покрету, те српском народу који су помогли савезницима ризикујући животе.

Капело је истакао да ова Фондација ту причу чува од заборава прича у 14 музеја и педесетак савезних држава у Америци, која треба да буде мост између САД и Републике Српске.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да су Бољанић, град Добој и Република Српска слободарски примјер храбрости и честитости, увијек на правој страни историје.

Васкрсија Јанковић, који је сјећање на тај период и приче савременика као коаутор преточио у монографију “Спасавање савезничких авијатичара”, издвојио је као најдражи моменат тих догађаја тај што су авијатичари били задовољни пажњом и бригом мјештана у околностима ратне оскудице и мањка хране и намирница.

У селу Бољанић код Добоја данас је обиљежено 79 година од акције савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост”.

Припадници Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, у Србији су спасили више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.

 

Евакуација савезничких пилота са летелишта у Бољанићу (Озрен, Добој). Капетан Ник Лалић, мисија Халијард ОСС Фото: Halyard Mission Foundation

Евакуација савезничких пилота са летелишта у Бољанићу (Озрен, Добој). Капетан Ник Лалић, мисија Халијард ОСС Фото: Halyard Mission Foundation

 

Додик: Бољанић – симбол храбрости, херојства и солидарности српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је акција „Халијард“ дио славног дијела историје српског и америчког народа и херојски подвиг наших предака, те још једна потврда да су Срби увијек били на страни побједника и антифашиста.

– Не постоји слична операција која би могла да буде пандан овој, у цијелој окупираној Европи. Српско спасавање савезничких пилота, углавном америчких и британских, од нациста доказ је храбрости, хуманости и доброте српског народ – истакао је Додик за Срну поводом обиљежавања 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији „Халијард – ваздушни мост“ које ће бити одржано сутра у Бољанићу код Добоја.

Предсједник Републике је подсјетио да је у Бољанићу за само десетак дана изграђен импровизовани аеродром са којег је спасено више од 60 савезничких пилота, те да је то мјесто традиционалног окупљања српског народа гдје треба да његујемо и чувамо истину о херојству српског народа и наших славних предака који су ризиковали своје животе да би помогли савезничким пилотима.

– Бољанић је историјско мјесто које ће на мапи свијета остати вјечно уписано као симбол храбрости, херојства, племенитости, солидарности у борби за слободу у Другом свјетском рату. На том мјесту већ традиционално одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој мисији – нагласио је Додик.

Он је рекао да се данас са посебним уважавањем можемо сјећати овог јуначког подвига свог рода и својих предака, срећни и поносни јер носимо њихове гене због чега их никада не смијемо издати ни окаљати њихов образ и чојство.

– О акцији „Халијард“ најбоље говоре свједоци и људи који његују традицију, а прије свега амерички пилоти, који и у Прањанима у Србији и у Бољанићу говоре о чињеницама које никакви покушаји фалсиковања не могу оспорити – нагласио је предсједник Републике Српске.

Подсјетивши на недавне нападе и негативне критике из политиког Сарајева на филм „Хероји Халијарда“, Додик је рекао да је ријеч о људима који неће и не желе да погледају истини у очи, јер је она на страни Срба, па тако прибјегавају кривотворењу историје и чињеница из Првог и Другог свјетског рата, а посебно посљедњег Одбрамбено-отаџбинског.

– Потребно је да муслимани коначно схвате да истина није само оно што они кажу и како би они жељели да је виде. Истином се морају превладати све идеолошке баријере и политиканстка саплитања, јер покушаји фалсификовања чињеница с циљем потпиривања тензија само води у даље неразумијевање и нетрпељивости, којих је и превише – нагласио је Додик.

Он је додао да разумије да појединци користе све и свашта за политичка превирања, манипулације и подметања, али истина је неупитна, а славна историја српског народа је управо чињеница која се не може оповргнути никаквим прљавим лажима и политикама.

Додик је рекао да акција „Халијард“ говори о херојству, солидарности, жртвовању и пријатељству српског и америчког народа насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе за слободу и не може да вријеђа никога, већ треба да буде примјер понашања и у миру.

– Колико су ову операцију цијенили савезници говори и податак да су предсједник Пољске Владислав Сикорски, предсједник САД Хари Труман и предсједник Француске Шарл Де Гол својевремено одликовали ђенерала Драгољуба Дражу Михаиловића, антифашисту, команданта Југословенске војске у отаџбини.

То су историјске непобитне чињенице које и више него довољно довољно говоре о Србима као народу, и по томе су јединствени, јер ниједан народ ни у даљој ни у ближој прошлости нема овакву историју као српски. Такви смо и данас – туђе нећемо, а своје не дамо и увијек смо на страни правде и правичности – поручио је предсједник Српске.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра ће у Бољанићу код Добоја бити обиљежено 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији „Халијард – ваздушни мост“, историјског догађаја од републичког значаја.

У акцији коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed