РТРС, 3, 6, 2023, Трново, Ледићи: Служен парастос за 24 убијена српска цивила

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

У селу Ледићи на подручју федералне општине Трново данас је служен парастос за 24 српска цивила, жртве свирепог злочина који су прије 31 године починили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос код спомен-обиљежја служио је парох трновачки Његослав Јелисић, који је истакао да су убијени Ледићани били криви само зато што су носили крст и бреме православно.

Након парастоса, вијенце на спомен-обиљежје положиле су породице страдалих, делегације општина Источна Илиџа и Трново, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата са овог подручја, те представници Црвеног крста Републике Српске и Института за нестала лица БиХ.

У Ледићима је прије 31 година почињен стравичан злочина над мјештанима међу којима је убијено и дијете од годину и по.

Злочин су 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed