Глас Српске, СРНА, 6. 10. 2022, Придворци: Посмртни остаци Срба које су убиле усташе положени у новоизграђену гробницу [Мапа]

Придворци, Требиње: Сахрана седам жртва хрватско-муслиманског терора 1941, после 81 године  Фото: РТРС, СРНА

Придворци, Требиње: Сахрана седам жртва хрватско-муслиманског терора 1941, после 81 године Фото: РТРС, СРНА

Посмртни остаци седам Срба, придворачких мученика, које су усташе убиле и бациле у Придворачку јаму 23/24. јуна 1941. године данас су положени у новоизграђену гробницу на требињском гробљу у Подгливљу.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је након службе да се ови преци, који су пострадали невино и часно само зато што су били Христови и православни, нису постидјели кад су дошли пред лице Божије.

„Тако и ми да живимо, да се не бојимо ничега осим гријеха“, рекао је владика Димитрије који је истакао да је људска слобода у томе да се свој крст носи достојно људског образа и части.

Жељко Шакота, потомак страдалог Бошка Шакоте, рекао је новинарима да је су му данас осјећања помијешана, да је тужан што се 81 годину чекало, али је срећан што је споменик напокон подигнут и захвалан је свима који су томе допринијели.

Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да је овај догађај најзначајнији за породице и потомке страдалих, наводећи да је град издвојио значајна средства из буџета за изградњу споменика.

„То су угледни домаћини који су страдали само зато што су били Срби. Ништа друго нису имали као кривицу“, рекао је Ћурић и додао да то треба да памти ова, али и млађе генерације.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Предсједник Скупштине града Tребиња Драгослав Бањак рекао је новинарима да су данас, послије више од 80 година, посмртни остаци придворачких мученика достојно сахрањени.

Бањак је подсјетио да је у јулу 2019. године на овом локалитету извршена ексхумација остатака страдалих у Придворачкој јами, а узорци њихових костију су упућени у Завод за судску медицину Републике Српске.

„У међувремену, смо израдили пројекат, затим прво изградили крипту, потом споменик, а прије неколико мјесеци у чеони дио споменика уграђен је мозаик. Коначно, након тачно 81 године кости су положене поново у ову гробницу, на мјесту гдје су првобитно почивале“, рекао је Бањак.

У Придворцима код Требиња усташе су у ноћи 23. на 24. јун 1941. године убиле и у јаму бациле 13 Срба. Са мјеста стратишта тројица Срба успјела су да побјегну и упозоре остало становништво.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца 2006. године подигнута је спомен-капела уз Придворачку јаму.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed