Глас Српске, Танјуг, 15. 3. 2024, Богородица Љевишка уништена у мартовском погрому, данас је делимично функционалнa

Катедрална Црква Богородица Љевишка Фото: Курир, Филип Плавчић

Катедрална Црква Богородица Љевишка Фото: Курир, Филип Плавчић

Црква Богородице Љевишке у Призрену, симбол вјековног трајања и једна од најљепших православних светиња, а која је уништена у мартовском погрому, дјелимично је обновљена и отворена за малобројне вјернике.

Црква Богородице Љевишке у Призрену подигнута почетком 14. вијека током своје историје тешко је страдала – у 18. вијеку претворена је у џамију, а почетком 21. века је запаљена, пише тв Мост.

“Албански екстремисти су овде унели гуме и буре са нафтом и све то упалили, тако да је фрескопис доста оштећен, односно био је сав у гарежи. Штета је огромна са једне стране, али са друге стране опет хвала Богу да црква није у потпуности срушена, тако да та штета која је причињена је тренутна и може да се санира”, рекао је новопостављени свештеник Владан Вукомановић.

Од 2006. године када је црква стављена на Унескову листу угрожене свјетске културне баштине извршено је само дјелимично чишћење и обнова, као и рестаурација појединих фресака које су од непроцјењиве умјетничке љепоте и вриједности.

“Централни дио средишње куполе па ка западном дијелу је очишћен захваљујући Европском савјету и нашим институцијама које су то финансирале. Остали дијелови су такви какви јесу и носе својеврстан печат 17. марта”, наводи свештеник Вукомановић.

Додаје да је црква је доста оштећена од влаге и да је неопходно извршити конзервацију темеља у циљу спречавања влаге.

Ипак и поред таквог стања, за вријеме празника у цркви се одржавају богослужења, а Вукомановић додаје да је у том смислу црква функционална већ 10-ак година и да су богослужења редовна.

“Служи се често и остали Срби који живе у граду су присутни на недељним и празничним литургијама, то је за њих својеврсна снага и својеврсно охрабрење. На тај начин и ја сам ето доживео своје присуство овде као један велики благослов, јер тамо где црква страда кажу Свети Оци тамо је Божија благодат удвостручена”, рекао је он.

Осим за празнике, црква Богородице Љевишке закључана је металном оградом и високо опасана бодљикавом жицом.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed