Kosovo Online, 26. 12. 2023, Министарство културе Косова и цркву у Горњем Стрмцу ставило под заштиту [Twitter]

Унутрашњост цркве у Горњем Стрмцу (Зубин Поток)  Фото: Косово онлајн

Унутрашњост цркве у Горњем Стрмцу (Зубин Поток) Фото: Косово онлајн

 

Министарство културе у Влади Косова ставило је и цркву у Горњем Стрмцу под заштиту, што се види у документу у који је Косово онлајн имао увид.

Поједини медији на албанском су раније објавили да је у питању римокатоличка црква, иако се на снимцима унутар храма виде само иконе српских православних светитеља.

Како Косово онлајн сазнаје из кругова СПЦ, у питању је сличан покушај завађања православне и римокатоличке цркве као што је то било 2018. године, када је на иницијативу тадашњих власти из Приштине на темељима православне цркве у Новом Брду служена миса.

Подсетимо, координатор Националног конвента о ЕУ за поглавље 35 Драгиша Мијачић поручио је на друштвеној мрежи „X“ да режим Аљбина Куртија планира да још једну православну цркву на Косову прогласи за римокатоличку.

 

„Следећа мета Куртијеве владе је православна црква у Горњем Стрмцу (Перковцу), општина Зубин Поток, за коју се такође лажно тврди да је римокатоличка. Ови невиђени и нецивилизовани поступци у божићним данима савршено описују стварност данашњег Косова“, написао је Мијачић и објавио фотографију богомоље.

Подсетимо, Епархија рашко-призренска саопштила је пре два дана да је Министарство културе Косова без одобрења Српске православне цркве започело „обнову“ православне цркве у селу Горње Винарце у Јужној Митровици, и прогласило је „католичком“, а све то у намери да, како наводе, присвоји баштину СПЦ.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed