ТВ Грачаница, ТВ Мост, 10.5.2018, Срби организовано обишли гробље у јужном делу Митровице

Косовска Митровица: Разорено гробље у јужном делу града Фото: ТВ Грачаница

Косовска Митровица: Разорено гробље у јужном делу града Фото: ТВ Грачаница

Око 300 Срба из северне Косовске Митровице јутрос је на Задушнице посетило православно гробље које се налази у јужном делу града.

Срби су до гробља у јужној Митровици, на коме је око 90 одсто надгробних споменика порушено, стигли  организовано аутобусима. Пратња Косовске полиције је изостала, а инцидената није било.

Организован одлазак једина је прилика да православни верници на Задушнице обиђу гробове својих најмилијих. Уназад 19 година исти призор, порушени споменици, оскрнављени гробови.

„Сваке године је све теже и теже, страшно је тежак осећај када не можете да дођете да видите, а и нема шта да се види. Много је тешко“, рекла је Драгица Поповић, једна од многобројних Срба који су данас обишли ово гробље.

„Једноставно, човек када дође овде, не може да не осети тугу, жалост и једну невољу нашег народа.

Непојмљиво је да данас, у ово време, кад човек дође да се помоли Богу за покој душа, види овакву невољу. Морамо да знамо да је сваки гроб на Косову и Метохији тапија, као темељ куће и морамо да водимо рачуна да не дозволимо  да се ово  понавља, него да се сви заједно потрудимо и обновимо ово гробље“, истакао је протојереј ставрофор Милија Арсовић.

Превоз Срба на Велике задушнице организовао је Привремени орган општине Косовска Митровица и црквена општина.

У јужном делу Митровице, на српском гробљу, уништено је више од 500 споменика и тамо се Срби не сахрањују од 1999.године.

 

Александра Ђорђевић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed