Глас Српске, Танјуг, 19. 12. 2023, Оскрнављено српско гробље у Ораховцу

Ораховац, црква Фото: КМ новине

Ораховац, црква Фото: КМ новине

ОРАХОВАЦ – На православном гробљу у Ораховцу поломљено је најмање пет дрвених крстова.

Скрнављење православних обиљежја открили су мјештани Ораховца који су у понедјељак, дан уочи Светог Николе, отишли на гробље.

Један од њих, који је и позвао полицију, изјавио је да је затекао најмање пет поломљених крстова, међу којима и крст на гробу свог најближег сродника.

– Ти крстови нису ломљени први пут већ више пута, али су их чланови породица поправљали и поново постављали у нади да их више неће ломити, али, нажалост, ломљење се понавља, што изнова узнемирава не само породице, него и све Србе у Ораховцу – рекла је мјештанка Ораховца, преноси Косово онлајн. Тзв. косовска полиција саопштила је да је случај пријављен 18. децембра, а да су полицајци установили да је поломљено пет дрвених крстова и да су покренули истрагу.

Како портал сазнаје, због овог случаја данас су у Ораховцу били и италијански припадници Кфора.

Посљедњи случај скрнављења православних обиљежја на српском гробљу у Ораховцу забиљежен је 28. августа.

На српском гробљу у Ораховцу Срби из безбједносних разлога нису сахрањивани од 1998. до 2014. године, већ је то чињено у црквеном дворишту. Када у црквеном дворишту више није било мјеста, опет су морали да сахрањују своје упокојене сроднике на старом гробљу, иако су на њему готово сви надгробни споменици оскрнављени.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed