Вечерње новости, 31.10.2021, Кости пронађене током радова у оквиру базе КФОР, преузела косовска полиција

Ђаковица: Бункер у коме су недавно пронађени остаци породице Шутаковић, Фото: Вечерње новости, Архива

Ђаковица: Бункер у коме су недавно пронађени остаци породице Шутаковић, Фото: Вечерње новости, Архива

ЉУДСКЕ кости које су пронађене током радова на ископавању темеља за изградњу нове зграде у оквиру базе Кфора у приштинском насељу Драгодан преузела је косовска полиција која већ води истрагу, а да о томе уопште није обавестила Удружење породица несталих и киднапованих лица на КиМ.

Проналазак посмртних остатака потврдио је у петак портпарол мисије Кфора Антонио Минутела, али нису прецизирали друге детаље. Међутим, већ истог дана приштински медији на албанском језику пренели су изјаву Куштрима Гаре из косовске Комисије за нестала лица да „посмртни остаци нису из последњих ратних дешавања на Косову“. Судећи према изјави Гаре, кости су прегледане на Институту за судску медицину „брзином светлости“ и одмах је закључено да су старије, односно да не припадају жртвама последњег рата. Из Удружења породица несталих и киднапованих зато сумњају у прецизност налаза, а нарочито зато што о овом случају нису обавештени.

– О проналаску посмртних остатака у бази Кфора сазнали смо из медија, јер нас нико о томе званично није обавестио – каже, за „Новости“, Силвана Маринковић из овог удружења са седиштем у Грачаници.

Она такође наглашава да је без знања овог удружења, све надлежности око ексхумација и идентификовања посмртних остатака на КиМ, Еулекс пренео на косовску полицију.

– Пренос надлежности почео је, како смо накнадно сазнали, још у априлу, а ми смо о томе чули тек у септембру. Међутим, суштински проблем је у томе што ми у косовску полицију немамо поверења јер поуздано знамо да је међу садашњим припадницима било оних који су за време ратних дешавања киднаповали и убијали Србе и неалбанце – истиче Маринковићева.

Наша саговорница напомиње да се на Косову и Метохији и даље трага за 653 особа српске и неалбанске националности, а да се ексхумације одлажу већ три године. Маринковићева истиче да је последња ексхумација на подручју КиМ рађена на тзв. локацији бункер у Ђаковици, где су пронађени посмртни остаци петочлане породице Шутаковић (родитеља и тројице синова), као и старијег брачног пара из овог града.

– Очекујемо ексхумацију на терену Кошара где се на основу снимака налазе тела седморице српских војника. Такође, чека се и претрага терена око Ливочког језера. Имамо и информације да у Ђаковици и на подручју Суве Реке постоје локације на којима се налазе посмртни остаци Срба – наводи Маринковићева.

Она напомиње да су Еулекс и Кфор разматрали случајеве отмица Срба на КиМ од почетка 1998. до краја 2000. године, али да су се киднаповања дешавала и после наведеног периода.

Три локације на Драгодану

ИЗ Удружења породица киднапованих Срба на КиМ напомињу да у Драгодану постоје три гробна места, тј. три масовне гробнице где су припадници Кфора закопавали посмртне остатке убијених које су проналазили на улицама по доласку на Косово.

– На три локације налазило се око 250 тела, како Срба тако и Албанаца. Међутим, до сада је са тих локација идентификована трећина, а међу њима је и Жарко Стаменковић из Девет Југовића, киднапован јуна 1999. Ту су пронађена и тела Срба убијених у Старачком дому у Приштини, што указује да су на три локације у Драгодану била тела убијених током ратних дешавања 1998. и 1999. године – истиче Силвана Маринковић.

Драгана Зечевић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed