ИН4С, 11. 8. 2022, Обележена 209. годишњица погибије Хајдук Вељка

Хајдук Вељко Петровић (1780-1813), литографија Анастаса Јовановића Фото: Википедија

Хајдук Вељко Петровић (1780-1813), литографија Анастаса Јовановића Фото: Википедија

На месту погибије Хајдук Вељка Петровића данас су свештеници Архијерејског намесништва неготинског одржали помен, а представници локалне самоуправе и Музеја Крајине положили цвеће

Чувајућу сећање на лик и дело Хајдук Вељка Петровића који је на данашњи дан пре 209 година погинуо бранећи Неготин, на месту погибије војводе крајинског делегације локалне самоуправе, Музеја Крајине и организације резервних војних старешина положили су венце и цвеће.

Традиционално, помен јунаку служили су свештеници архијерејског намесништва неготинског.

– Вељкове чувене речи „Главу дајем Крајине не дајем“  јесу можда и ванвременске. Тада је та његова изрека имала значај за одбрану од најезде Турака. Ми данас ту изреку такође користимо само што имамо много горег непријатеља од Турака а то је нажалост повећање морталитета, мали наталитет и одлазак и напуштање огњишта. Можда и ми треба да се видимо том истом Вељковом реченицом у том смсилу да нас буде овде што више, јер ако су наши преци могли да је очувају у тадашњем времену пушкама, бајонетима и сабљама у борби крвавој, можемо и ми да се потрудимо у миру да овде будемо своји на своме и не лутамо по туђем свету и не будемо слуге другима – рекао је данас протонамесник неготински Марјан Керчуљ.

Овај датум увеличали су својим присуством и бројни грађани, али и чланови одбојкашког и кошаркашког клуба чији носе име славног устаника.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed