Вести, 27. 6. 2023, Фалсификат којим је Курти обмануо папу Фрању

Оригинална фреска на зиду манастира Лесново Света царица Јелена поред Светог цара Константина Фото: Вести, др Јасмина Ћирић

Оригинална фреска на зиду манастира Лесново Света царица Јелена поред Светог цара Константина Фото: Вести, др Јасмина Ћирић

ЕКСКЛУЗИВНО – “Вести” разоткриле премијера тзв. државе Косово: Курти преварио папу!

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти бестидно је преварио римокатоличког поглавара папу Фрању представљајући му као албанско историјско наслеђе фреску Свете царице Јелене као мајку Скендербега!

Ни то му није било довољно, па је као “косовском” представио фреску која се чак ни не налази на простору Косова и Метохије!

Ову превару је открила доцент др Јасмина С. Ћирић, историчар уметности и професор Универзитета у Крагујевцу, експерт за српску средњовековну баштину.

– Хвалећи се посетом Ватикану, Аљбин Курти је објавио и фотографију где папи Фрањи показује обимну књигу о тзв. косовском наслеђу. Међутим, на отвореним страницама налази се лоше репродукована фреска на којој је приказана Света царица Јелена из манастира Лесново који се налази између Кратова и Злетова у Северној Македонији – истиче овај стручњак и то неспорно доказује фотографијама из тог манастира чија је црква саграђена 1341. године.

Породично стабло Ђурађа Кастриота Скендербега: Karl Hopf, (1873), "Despotes et dynastes d'Epire et de Thessalie", Chroniques gréco-romanes inédites ou peu connues, Berlin: Weidmann

Породично стабло Ђурађа Кастриота Скендербега: Karl Hopf, (1873), „Despotes et dynastes d’Epire et de Thessalie“, Chroniques gréco-romanes inédites ou peu connues, Berlin: Weidmann

 

Подвала: Од мајке цара Константина – мајка Скендербега

– Новија албанска историографија без икаквог историјског утемељења царицу Јелену својата као Војиславу Трибалду Кастриот, мајку Ђурђа Кастриота Скендербега, а у манастиру Лесново, Света царица је насликана поред Светог цара Константина, а преко пута фресака Светог Саве Српског и Симеона Немање чиме је подвучена аналогија између првог хришћанског владара и првих носилаца духовне и световне власти. Сличан пандан постоји и у Цркви Светог Ђорђа у Старом Нагоричину где су цар Константин и царица Јелена поред краља Милутина и краљице Симониде – објашњава др Јасмина С. Ћирић.

Овај експерт признаје да не зна да ли је више згрожена тиме да је Курти бестидно обмануо римокатоличког папу или што је у питању потпуна злоупотреба историјских чињеница и српске културне баштине.

– Ово је само наставак фалсификовања историје у сврху обликовања и конструисања новог, косовског идентитета, те креирања псеудокорена Куртијевог “косовског” наслеђа. Разуме се, није случајно одабрана ова фотографија, будући да је култ Скендербега од изузетног значаја за тај нови дискурс. Косовски Албанци Скендербега нарочито користе у изградњи колективног националног идентитета, а то их је заправо довело у слепу улицу, јер у време Скендербега албанска нација није ни постојала – истиче др Јасмина С. Ћирић.

 

Приватна посета

Др Јасмина С. Ћирић, професор Универзитета у Крагујевцу наводи да је јавност обманута и податком да је Аљбин Курти био у званичној посети папи Фрањи, односно Ватикану.

– Тај сусрет се никако не може назвати званичном аудијенцијом код папе, већ приватним разговором што римокатолички поглавар неретко прихвата. Да тај сусрет нема ни “з” од званичног указује јавно доступна листа званичних састанака римокатоличког папе. Ватикан има врло пажљиво вођење протокола, а ни Дневни ватикански новински лист „L’osservatore Romano“ не помиње овај састанак, а не налази се ни на званичној листи Udienze ни за 21. ни за 22. јун 2023. Што је и разумљиво јер Ватикан није признао самопрокламовано Косово – истиче др Ћирић.

 

Нема забуне

На наше питање да ли је реч о забуни албанских историчара да су од царице Јелене “видели” нешто друго, овај стручњак је категоричан.

– Нема сачуване фреске мајке Скендербега, а посебно не у Македонији. Притом, Војислава нипошто није албанског порекла како се то неретко наводи у албанској историографији, али и на Википедији. Војиславин отац је био властелин. Ромеји су реч Трибали користили понекад као синоним за Србе. По свим приликама је припадала Бранковићима будући да су они држали територије око Полога у данашњој Македонији и отуда је и Иван Јастребов помиње као племкињу која је била родом од полошког књаза “Voisava Pologi domini filia” – наводи овај стручњак.

 

Култ Мајке Терезе

Др Јасмина Ћирић каже да је Курти навео да је са „папом Фрањом разговарао и о делу и наслеђу Мајке Терезе“.

– То није нимало случајно будући да се од 2000. године шири култ Мајке Терезе. Споменици посвећени Мајци Терези учестало ничу у бројним градовима Албаније, Северне Македоније, као и на Косову и Метохији. Међународни аеродром у Тирани чак носи њено име. Међутим, суштински разлог за потенцирање Мајке Терезе у разговору са папом, који понављам није део званичне Дневне аудијенције Свете столице, је чињеница да је управо Мајци Терези посвећена и катедрала у центру Приштине, која по својим габаритима представља највећу католичку богомољу на читавом Балкану. Ватикан има своје специфичне интересе и приоритете у својој спољној политици. Односи са државама и различитим регионима могу бити део комплексних геополитичких, религијских и идентитетских преговора – истиче др Ћирић.

 

 

Ђорђе Баровић – Вести

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed