Вечерње новости, 14. 3. 2014, Рехабилитован професор Радосав Грујић

Академик Радослав Грујић Фото: РТС

Академик Радослав Грујић Фото: РТС

Виши суд у Београду рехабилитовао великана науке и патриоту др Радослава Грујића. Нема никакве кривице професора Грујића. Све је учињено из идеолошких и политичких разлога, закључио судија

ИСТОРИЈСКОМ пресудом коју је донео Предраг Васић, судија Вишег суда у Београду, у петак је у Палати правде рехабилитован протојереј СПЦ и академик проф. др Радослав Грујић, великан српске науке, хуманиста и патриота. Њега је 1945. идеолошки Суд части Београдског универитета избацио с посла, затим је одлуком „Одбора 4. насеља НО 1. Рејона“ др Грујић „лишен српске националне части“, а „Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача“ прогласила га је за „злочинца који је радио на фашизирању српског народа“.

Истина је пак, сасвим другачија: професор Грујић је збринуо хиљаде српских избеглица из НДХ, спасавао културно благо од усташа и сакупљао податке о злочинима над Србима у НДХ и срамној улози католичке цркве у том геноциду. По мишљењу историчара, то је био прави „грех“ др Грујића, због ког је осуђен пред „револуционарним“ институцијама које су кршиле и сопствена правила. То је потврдио и Виши суд у Београду који је рехабилитовао др Грујића.

– Нема никакве кривице професора Грујића. Одлукама „Суда части Универзитета у Београду“ и „Одбора народноослободилачког рејона“ он је лишен права на рад и на националну припадност само због другачијег мишљења и жеље да заштити културна и уметничка добра српског народа и СПЦ, као и да спречи прикривање злочина почињених од НДХ према српском културном наслеђу. Др Грујићу није дато ни основно грађанско право на одбрану. Све је учињено из идеолошких и политичких разлога. Одлука „Државне комисије ДФЈ“ је потпуно незаконита и по прописима из тог периода. Она је формирана одлуком АВНОЈ са овлашћењем само да прикупља доказе о злочинима, а не да проглашава кривицу. Зато се проф. др Радослав М. Грујић има сматрати неосуђиваним – рекао је судија Васић образлажући пресуду, после чега је уследио дуг апалауз декана и професора Богословског факултета, директора Архива САНУ, председника Матице српске, представника Министарства просвете и бројних студената.

Тако је окончан процес започет 25. јануара 2013, у ком су се променила тројица судија. Захтев за рехабилитацију поднео је Богословски факултет у Београду, чији је професор и декан био др Грујић. Правни заступник племенитог захтева био је Владимир Давидовић, дугогодишњи секретар САНУ, сада помоћник министра правде. Он је нагласио да је иницијатива за рехабилитацију потекла од новинара „Вечерњих новости“ и Николе Миркова, актуелног главног уредника РТС, који је још пре неколико година у серији „Заборављени умови Србије“ открио јавности заборављеног великана.

– Наши мотиви да се овим проблемом позабавимо почивају на вероватно најзначајнијем делу које је академик Грујић учинио у априлу 1942, када је спасао мошти тројице српских светаца: цара Лазара, цара Уроша и деспота Стефана Штиљановића. Усташе су у том тренутку бесомучно пљачкале и уништавале манастире Фрушке горе, а др Грујић је уз помоћ немачког мајора Фон Рајсвица, пријатеља Срба, обишао манастире, спасао од дивљања усташа мошти српских светаца и донео их у Београд – нагласио је Давидовић.

 
ТУЖИЛАШТВО ПРОТИВ КАМЕРА

ПРЕДСТАВНИЦИ Вишег тужилаштва нису желели да присуствују завршном рочишту у процесу за рехабилитацију академика Радослава Грујића, али су доставили своје мишљење да нема услова за рехабилитацију. По захтеву овог тужилаштва није било дозвољено снимање и фотографисање овог историјског догађаја у судници.

 
Б. Субашић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed