ИН4С, 19. 7. 2018, Парастос Романовима и Дражи Михаиловићу у Грбљу: Помен уз полицијске патроле

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

У организацији „Потомака краљевске војске у отаџбини из Грбља“, и ове године служена је литургија и парастос у част 100 годишњице мученичке погибије Руске царске породице Романов и 72 године од смрти команданта ЈВуО генерала Драгољуба Драже Михаиловића и Грбљанима који су као припадници равногорског покрета страдали у Другом свјетском рату.

Службу у гоњогрбаљском саборном храму Свете Тројице служили су архијерејски намјесник Бококоторски протојереј ставрофор отац Момчило Кривокапић, свештеник Ненад Калем и парох горњогрбаљски свештеник Миајло Бацковић.

Због најављених протеста УБНОР-а и медијске тензије које су претходних дана подгријале негативне изјаве црногорских политичара, на прилазу храму биле су примјетне полицијске патроле и полицајци у цивилу.

Након прочитаног јеванђеља отац Момчило је нагласио да „се код српског народа увијек цијенила дата ријеч, поготово заклетва,а ови људи којима помен чинимо, наши родитељи и браћа наша су управо ту заклетву и дату ријеч чували као светињу и за њу живот дали“.

„Без суда и гроба наши преци леже широм бивше Југославије, од Бара до Словеније и Аустрије. Хвала вама који чувате њихов спомен и њихову жртву од заборава. Овај помен је њихов споменик а ми га градимо љубављу и праштањем из године у годину“, рекао је у својој бесједи архијерејски намјесник бококоторски.

Свештеник Миајло Бацковић је напоменуо да Влада нема право да држи лекције о антифашизму.

„Они који су на силу увели такозвану црногорску химну са стиховима издајника и сарадника окупатора, Секуле Дрљевића и који су се залагали за разбијање државе и сепаратизам немају право да држе лекције о ‘антифашизму’ и тековинама народно ослободилачких ратова“, истакао је о. Миајло.

Након службе организатор је организовао послужење за све присутне.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed