Вечерње новости, 4. 2. 2024, У Дракулићу Србе убијали камама и секирама: Злочин који се догодио пре 82 године

Дракулић: Парастос српским жртвама хрватског усташког терора Фото: Срна / РТРС

Дракулић: Парастос српским жртвама хрватског усташког терора Фото: Срна / РТРС

У БАЊАЛУЧКОМ насељу Дракулићи су обележене 82 године од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац. Усташе су 7. фебруара 1942. године без испаљеног метка убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дете.

О свирепости злочина сведочи чињеница да су покољ над Србима чиниле комшије и фратри из самостана на Петрићевцу. Парастосу код споменика жрвама присуствовао је и врх Републике Српске, уз многобројне грађане. Без Републике Српске нема слободе за српски народ на овим просторима, поручио је Милорад Додик, председник Српске на помену српским жртавама усташког злочина.

– Ово треба да буде место нашег трајног сећања. Ако немате своју државу, онда нема ни слободе. Да је пре 80 година постојала Република Српска, овог злочина не би ни било. Зато трајно треба да се боримо за своју државу и своју слободу – нагласио је Додик.

Додик је нагласио да млади људи у Српској морају знати шта се догодило у Јасеновцу, Доњој Градини, Дракулићу, Пребиловцима….

– Ово место је место наших страдања, али нажалост и наших подела. Институције Републике Српске припремају материјал за филм, који ће бити снимљен са темом о злочину у Дракулићу. Мора да буде и спомен-соба у којој ће бити верно приказано шта се овде догађало пре више од 80 година – нагласио је Додик. Додик је истакао да ни САД нису више што су некада биле.

– Не треба их слушати, јер не могу њихови амбасадори одлучивати како ћемо ми овде живети – поручио је Додик. Колике су размере овог злочина говоре историјски подаци, према којима су међу убијенима на зверски начин, била и 52 ученика шарговачке основне школе. У овом злочину су учествовале комшије, па чак и свештена лица из самостана у Петрићевцу. Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног Тјелесног здруга Анте Павелића, усташе су убијале Србе без иједног испаљеног метка – секирама, ножевима и крамповима. Усташе су покољ започеле у рано јутро 7. фебруара 1942. године.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану. Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недеље пре годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић. Историчар Предраг Лозо каже да су у злочину саучествовале како локалне структуре НДХ, домаће хрватско становништво, тако и елитна јединица Поглавникова телесна бојна коју су сачињавали углавном припадници из западне Херцеговине, а која је послата из Загреба специјално за извршење овог злочина. Лозо подсећа да су историчари истражили кључну улогу у овом бестијалном злочину Виктора Гутића и Мирослава Филиповића Мајсторовића – фра Томислава из самостана на Петрићевцу. Према његовим речима, овај други је посебан симбол који показује улогу Римокатоличке цркве у НДХ и нажалост значајног дела њених представника који су пружали отворену или прећутну сагласност, подршку или чак учествовали у злочинима.

 

Потровали и псе

ПЛАН покоља, пре којег су чак потровани пси у тим селима да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем.

 

 

С. Мишљеновић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed