ИН4С, 19. 7. 2022, Убијено 312 Срба: У Приједору обиљежен Дан сјећања на жртве НДХ

Приједор: Положени вијеници на споменик у Мацурама Фото: СРНА

Приједор: Положени вијеници на споменик у Мацурама Фото: СРНА

Савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Милан Торбица раније је рекао да је НДХ била једина држава у целом свијету која је организовала концентрационе логоре за децу у Јасеновцу, Јастребарском и Сиску, и да је само на стратиштима логора Јасеновац уморено 19.432 дјеце

У засеоку Мацуре у Горњем Јеловцу код Приједора је обележен Дан сјећања на децу коју су убиле усташе у Независној Држави Хрватској (НДХ).

Служен је парастос за 312 Срба које су усташе убиле у јулу 1942. године, а међу којима је било 75 дјеце.

Програм обиљежавања почео је у 17.00 служењем парастоса за убијену и уморену дјецу у НДХ. Потом су положени вијенци и цвијеће.

Обиљежавању је присуствовала делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Драгослав Кабић, Душко Ивић и Маринко Драгишић, и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, пишу Новости.

Савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Милан Торбица раније је рекао да је НДХ била једина држава у целом свијету која је организовала концентрационе логоре за децу у Јасеновцу, Јастребарском и Сиску, и да је само на стратиштима логора Јасеновац уморено 19.432 дјеце.

Торбица је рекао да су српска дјеца у логорима убијена на најстрашније могуће начине, а умирала су и од болести, глади и жеђи, пишу Новости.

Он је подсјетио да је Загрепчанка Диана Будисављевић својим хуманитарним радом спасла око 12.000 српске дјеце из логора НДХ.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed