РТРС, Глас Српске, СРНА, 11. 8. 2023, Штрбац: Меморијални центар да буде и до небеса било би мало колика је трагедија била

Саво Штрбац Фото: Вечерње новости

Саво Штрбац Фото: Вечерње новости

Жртве логора Јасеновац заслужују највећи и најмонументалнији меморијални центар, али и до небеса да се направи било би мало, колика је то била трагедија, изјавио је директор Информационо- документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Поводом потписивања споразума између Србије и Републике Српске о изградњи меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама, Штрбац за Срну каже да се радује што ће бити изграђени и у Доњој Градини и у Београду и да би волио да то што прије буде реализовано.

Штрбац истиче да 20. вијек јесте вијек геноцида над Србима и каже да би волио да се посветимо пописивању жртава.

– Двадесети вијек је вијек геноцида над Србима – Балкански ратови, Први свјетски рат, Други свјетски рат и рат деведесетих – све горе од горег, а немамо музеј попут музеја Холокауста – указује Штрбац.

Он наводи да је 2000. године основан Одбор за попис жртава Јасеновца на Другој међународној конференцији о том логору смрти у Независној Држави Хрватској, али да тај одбор није заживио зато што нису била обезбијеђена средства.

– Жртве завређују да се испишу њихова имена и да се читају. То је једино што можемо и што треба да урадимо. Животе им не можемо вратити, али их можемо спомињати. Док их спомињемо, док им правимо помене они живе – каже Штрбац.

Он истиче да је то и мисија „Веритаса“ када су у питању убијени Срби у Хрватској и да свака жртва мора имати име, а за то што нема списка криви су потомци или власти, што нису учинили.

– За сваку од жртава у „Олуји“ које смо пописали, њих 1.893, радимо комплетне податке – биографија, када и гдје су страдали, јесу ли пронађени, идентификовани, сахрањени. За неке имамо цијеле романе, а за неке је нажалост, мало података, али се трудимо да дођемо до сваке породице и да породице трећине жртава чије судбине нису ријешене подсјетимо да провјере да ли су адекватно пријавили и да ли је довољно крвних узорака за идентификацију – каже директор „Веритаса“.

Штрбац упозорава да у Хрватској умањују број убијених српских цивила у „Олуји“ и тврде да их је убијено 612, при чему је „Веритас“ пописао имена и презимена 1.236 убијених српских цивила од укупно убијених 1.893 Срба.

– Не требају ми ни мање ни веће бројке, требају ми бројке онолико колико их је било. Свака бројка је, кад су у питању људски животи, велика. Свака! – поручује Штрбац.

Према подацима „Веритаса“ 65 одсто Срба које су хрватска војска и полиција убиле у „Олуји“ били су цивили, од којих су чак три четвртине били људи старији од 60 година.

Од укупно убијених цивила чак 29 одсто биле су жене – њих 557, а најстрашније је што је чак четири петине убијених жена било старије од 60 година.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed