Глас Српске, 1. 11. 2022, Кордић открио бизарни разлог због којег су имена усташког режима још на плочама мостарских улица

Славонски Брод: Улица Миле Будака Фото: Портал Новости

Славонски Брод: Улица Миле Будака Фото: Портал Новости

МОСТАР- Градоначелник Мостара Марио Кордић је након више од три мјесеца од измјене контроверзних назива улица у Мостару коначно је открио бизарни разлог због којег плоче с именима званичник усташког режима још нису измијењене.

„Што се тиче измјена самих плочица одлука је донесена и након те одлуке оног момента кад је објављена формално су се стекли услови и измијењени су називи улица“, казао је Кордић, пренио је Кликс.

Разлог због којег измјена улица није проведена у пракси по његовим ријечима је у чињеници да Град Мостар од раније нема уређену ту област.

„Да Град Мостар има ту област раније уређену то би се десило сљедећих пар дана. Међутим Град Мостар је тренутно у једном од силних пројеката, а то је такозвани адресни регистар. Радимо га заједно с Федералном геодетском управом гдје би Град Мостар требао добити у свим улицама нове адресе, нове кућне бројеве и нови изглед табли“, казао је мостарски градоначелник.

Тај пројекат по његовим ријечима се планира завршити до половине или трећег квартала 2023. године и још нема визију како ће изгледати нове плоче, хоће ли бити црвене, плаве, зелене, да ли с QR кодовима или без њих.

„Било је сулудо да идемо у неку Ad hoc акцију да то промијенимо, уствари је то ушло у читав пројекат“, појаснио је Кордић.

Иако су службено називи улица промијењени становницима спорних улица још увијек долазе рачуни и сва пошта с исписаним контроверзним именима на коверти. Да би то промијенили како је Кордић објаснио потребно је да они поднесу захтјев за промјену адресе у надлежним службама.

 

СУПРОТНО ОДЛУЦИ

Имена званичника усташког режима и даље су на плочама мостарских улица.

Подсјетимо да је одлуком Градског вијећа Града Мостара 14. јула улица Миле Будака вратила свој пријератни назив и службено је преименована у Улицу Алексе Шантића. Улица Вокића и Лорковића је названа по Тину Ујевићу, а Рафаела Бобана по фра. Људевиту Ласти, док је Улица Јуре Францетића добила назив Хумска улица. Досадашња улица таборника Иве Зеленике је добила назив Циглана, а улица Ђуре Спужевића је добила име по Исмету Ици Вољевици.

Међутим, плоче с исписаним именима пролазницима то не показују, а судећи према тренутном стању у Граду Мостару тако ће остати до даљњег.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed