Беоинфо, 10.5.2015, Свечана академија поводом Дана сећања на жртве холокауста

Свечана академија поводом Дана сећања на жртве холокауста Фото: Беоинфо / beograd.rs

Свечана академија поводом Дана сећања на жртве холокауста Фото: Беоинфо / beograd.rs

Поводом Дана сећања на жртве холокауста у Београду је одржана Свечана академија у Спасићевом павиљону, на Старом сајмишту, где се током Другог Светског рата налазио логор Сајмиште. Градоначелник Синиша Мали рекао је да је морална обавеза престонице да изгради Меморијални центар како се не би заборавиле жртве логора и поновила историја.

Одлуком Скупштине града 10. мај проглашен је за Дан сећања у спомен на дан када су 1942. године у смрт одведени последњи Јевреји заточени у логору Сајмиште. Синиша Мали је подсетио да је Старо сајмиште сведок значајног дела наше историје.

– Желимо да покажемо да негујемо културу сећања, и управо због тога је Скупштина града Београда 10. мај прогласила за Дан сећања на жртве холокауста. На овај дан, 1942. године, последњи Јевреји који су боравили у логору на Сајмишту одведени су у смрт – рекао је Синиша Мали.

Градоначелник Београда подсетио је и на свирепост нациста који су од марта до маја 1942. користили камион „душегупку” да убију све Јевреје затворене на Сајмишту.

– Током тих девет недеља, јеврејски затвореници са Сајмишта побијени су отровним гасом, а затим истоварени и бачени у масовну гробницу у подручју Авале. Од 16.000 Јевреја, колико је живело у Србији пре Другог светског рата, нацисти су побили око 14.000. Београдско јеврејско становништво је тада практично нестало – истакао је Мали.

Он је указао да је после холокауста над Јеврејима логор Старо сајмиште наставио да постоји као Прихватни логор за политичке заробљенике, и нагласио да се зато данас треба сетити судбине и преко 10.000 заробљеника – углавном Срба, Бошњака, Хрвата, Јевреја и Грка који су своје животе на овом месту изгубили од глади, болести и исцрпљености.

– Зато овај простор на један тужан начин повезује више нација, и данас нас све враћа у прошлост. Та заједничка прошлост нам даје основу да у будућности отворимо врата једни другима, да сарађујемо и да не дозволимо да се историја понови – истакао је Синиша Мали.

Нагласивши да градска власт жели да од Београда направи европску метрополу, градоначелник је казао да такав град не сме и не може себи да допусти да заборави на жртве логора који су се налазили на овом простору.

– То је наша морална обавеза. Више од седам деценија на Старом сајмишту се осећа немар свих оних који су били одговорни да се меморијални центар изгради. Београд треба да се модернизује, гради и развија, али је важно и да се на овај начин враћамо у прошлост. Не смемо да заборавимо, да не бисмо дозволили да нам се такви догађаји понове – рекао је Синиша Мали.

Данијел Богуновић, председник Јеврејске општине Београд, истакао је да су нацисти у Београду убили преко 90 одсто јеврејске заједнице.

– То је невероватан губитак и за јеврејску заједницу и за Град Београд. Јевреји су одувек били и биће лојални држави Србији, а са нашом браћом Cрбима смо кроз историју заједно делили и лепе и лоше тренутке – рекао је Богуновић и додао да у име Јеврејске општине Београд жели да захвали пријатељима из Града Београда и одборницима градске скупштине на усвајању иницијативе ложе „Б`неи Б`рит” Србије да се усвоји одлука о Дану сећања на холокауст у Београду.

О историјату Јеврејског народа на овим просторима кроз историју говорио је Бранко Шнап, председник „Б`неи Б`рит” ложе Србије, након чега је изведен културно-уметнички програм у коме су учествовали чланови Српско-јеврејског певачког друштва „Браћа Барух”, инструментални солисти и истакнути драмски уметници.

Свечаној академији присуствовали су и Рубен Фукс, председник Савеза јеврејских општина Србије, Мајкл Давенпорт, шеф делегације Европске уније у Србији, представници дипломатског кора, удружења Рома и бројни Београђани.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed