ИН4С, РТС, 4. 5. 2023, Годишњица лета јунака Миленка Павловића: Нећете ви децо да гинете, ја ћу! [Видео]

Пуковник Миленко Павловић 1959–1999. Фото: Министарство одбране

Пуковник пилот Миленко Павловић 1959–1999. Фото: Министарство одбране

На данашњи дан прије 24 године јуначки је полетео пуковник пилот Миленко Павловић, командант 204. Ловачког пука Ратног ваздухопловства Војске Југославије

На данашњи дан прије двадесет и четири године, није се вратио пуковник пилот Миленко Павловић, командант 204. Ловачког пука Ратног ваздухопловства Војске Југославије, у борби са ескадрилом авиона НАТО на небу изнад Ваљева.

Тог 4. маја 1999. године, Павловић је извукао млађег колегу пилота из кокпита МиГ-а 29 који се спремао да полети са аеродрома Батајница.

„Нећете ви децо да гинете, ја ћу!,“ говорио је Павловић док је извлачио колегу из кабине, да би потом у полуисправном авиону кренуо ка Ваљеву, родном крају, у сусрет десетинама НАТО ловаца и бомбардера.

Пуковник је управљао једним од свега 14 авиона МиГ-29 који су имали неке шансе да се супротставе авијацији НАТО од чак 600 летјелица.

На радару је показивало стотинак непријатељских правих и лажних циљева, а на другој страни био је Павловић – сам!

Дванаест минута касније, његове колеге у оперативном центру чуле су само: „Имам их, имају и они мене!“. Његов авион нестао је са радара, а дјелови Миг-29 којим је пилотирао пали су на земљу у близини села Петница.

Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Његово херојство симболично обилази свет и на поштанској марки. А у Осечини централна градска улица понеће име пилота-хероја.

 

Плаво небо, јуначе!
Пилоти не гину, они полете и не врате се. Није се вратио. Мирно  плаво небо, јуначе!
(Српски меморијал / а.м)

 

Документарни филм о пилоту „мига 29“ Миленку Павловићу, команданту 204. ловачког авијацијског пука. То је прича не само о јунаку који је 1999. године погинуо бранећи небо родног Ваљева, него и о великом човеку који је свесно отишао у смрт како би заштитио своје колеге и прекинуо бесмислено жртвовање пилота и авијације.

Документарни филм „Лет у смрт“ урађен је у продукцији Информативног програма РТС-а, 2006. године. Аутор је Слађана Зарић, а редитељ Бобан Симојловић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed