РТРС, 22. 4. 2023, Тулековић: Жртвама Јасеновца и Доње Градине вратити лице

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина геноцида, 15.4.2018. Фото РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина геноцида, 15.4.2018. Фото РТРС

Директор Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Тања Тулековић изјавила је да та установа има базу података жртава логора Јасеновац са годинама рођења и страдања, али да желе да свакој жртви врате лице и прикупе њихове фотографије, документа и предмете.

– Ми смо 2016. године покренули иницијативу за прикупљање фотографија, докумената и предмета са циљем да свим тим жртвама вратимо лице. Дакле, имамо базу података са њиховим годинама рођења и страдања, али сада желимо да то детаљније документујемо и прикупимо њихове фотографије – рекла је Тулековићева новинарима.

Истакла је да је одзив на ту иницијативу веома добар и да се у свим јавним сервисима и медијима повремено та иницијатива оглашава.

– Људи нам се јављају и добијамо велики број и фотографија и предмета. Јављају нам се унуци и бака и дједова са циљем да они сами забиљеже свједочанства, јер морамо бити свјесни да су то људи који су већ у позним годинама. Уз наше сугестије, ти унуци прикупе и запишу свједочанства. Приличан број тога већ смо објавили кроз наш часопис „Топола“ или кроз изложбе – рекла је Тулековићева.

Прецизирала је да Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“ има на хиљаде фотографија, стотине видео-свједочастава, а да је најмањи број прикупљених предмета.

– Имамо свједоке који су одређени предмет носили кроз логор или даље на имањима у Славонији у којима су радили као слуге и ти људи желе да нам те предмете поклоне тек након смрти. Њихова дјеца ће то нама да оставе, у комуникацији смо са свим тим људима и мислим да ћемо имати веома добар фундус свих тих премета кроз неких 10 до 15 година – рекла је Тулековићева.

Истакла је да пројекат није временски ограничен и позвала све грађане да се јаве „Спомен-подручју Доња Градина“.

– Уколико неко има неку фотографију и не жели да нам да оригинал, ми ћемо доћи да је скенирамо. Желим да охрабрим све људе јер једна најмања фотографија може много тога да нам исприча када је упоредимо са подацима и историјским контекстом. То су све велике приче – рекла је Тулековићева.

Она је нагласила да су вербална свједочанства важан историјски извор и други метод по значају када се изучавају историјске чињенице, а да су на првом мјесту документи и литература.

– Логор Јасеновац је постојао од августа 1941. до априла 1945. године и то је оно што сви знамо. Унутар тога времена било је јако пуно лограша и људи који су видјели различите ствари које су важне како би ми спојили мозаик њиховог страдања – рекла је Тулековићева.

Позвала је грађане да сутра од 10.00 часова у Доњој Градини присуствују годишњем помену и парастосу жртвама злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Тулековићева је навела је да ће тога дана у 9.00 часова бити отворена изложба дјечијих ликовних и литерарних радова на тему Јасеновац, као резултат конкурса који „Спомен-подручје Доња Градина“ спроводи у сарадњи са Републичким педагошким заводом.

– Ове године је то шеснаеста изложба по реду и ми смо већ поставили радове у изложбеној сали у Спомен-подручју и доступни су свим посјетиоцима у току ове године – рекла је Тулековићева.

Централна манифестација обиљежавања дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, биће одржана сутра у Доњој Градини у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed